Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

„Než vypiješ alkohol, použij svůj rozum,“ učí se děti na školách

S alkoholem má v České republice zkušenost až 83 % dětí ve věku 11 až 15 let, jak vyplývá z průzkumu fóra Pij s rozumem. Odborníci se shodují, že na vině je především nedostatečná prevence.

Zvýšit dětem povědomí o škodlivých účincích alkoholu pomáhají interaktivní přednášky, které si loni v Jihomoravském kraji poslechlo bezmála 983 žáků z celkového počtu dvaceti základních škol. Děti o poučné přednášky nebudou ochuzeny ani letos.

Z dřívějších průzkumů fóra Pij s rozumem jasně vyplývá, že pětina rodičů se svými dětmi nikdy nehovořila o rizicích spojených s konzumací alkoholu. Často se domnívají, že dostatečné informace k tématu dětem poskytne škola. „Právě nedostatečná prevence a informovanost v oblasti konzumace alkoholu byla jedním z důvodů vzniku projektu Pobavme se o alkoholu, se kterým oslovujeme třináctileté děti na základních školách a víceletých gymnáziích,“ uvádí Vladimír Darebník, vicepresident Unie výrobců a dovozců lihovin.

Životní lekce ze školní lavice

Cílem přednášek je zajímavou formou seznámit děti s negativními účinky alkoholu na nezralý lidský organismus, ale také jim předat informace o tom, jak alkohol vzniká, jakým způsobem ho tělo odbourává, a co dělat, když to s alkoholem někdo přežene. V rámci jednotlivých lekcí se žáci v modelových situacích učí odmítnout alkohol a seznamují se s možnými riziky jeho zneužívání, aniž by docházelo ke striktním zákazům, které mají na děti často opačný efekt.

Rozhodně doporučuji se do ničeho nehrnout silou, nedávat striktní zákazy nebo tresty. Co dítěti, zejména ve starším věku, zakazujeme, po tom silněji touží. Dítě bychom měli seznámit s tím, že alkohol není znakem úspěchu člověka, a když se to s ním přežene, dokáže poškodit zdraví i společenský život,“ uvádí Josef Šedivý koordinátor projektu Pobavme se o alkoholu.

Začít se musí doma!

Celých 68 % dětí ochutná alkohol poprvé se svými rodiči. Ti si ale neuvědomují, že i přípitek může u dítěte v brzkém věku způsobit závažné zdravotní problémy a podpořit budoucí závislost na návykových látkách,“ informuje Josef Šedivý a dodává: „Nejúčinnější preventivní opatření by tedy měla přicházet především z jejich strany.“ Rodiče jsou však často rozpačití a neví, jak mají s dítětem takový rozhovor vést. Nejen pro ně jsou k dispozici webové stránky www.pijsrozumem.cz, na kterých naleznou rady, jak správně s dítětem komunikovat o alkoholu a mnoho dalších informací.

Tisková zpráva

 

 

Štítky alkohol, Česko, přednáška, Josef Šedivý, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Než vypiješ alkohol, použij svůj rozum,“ učí se děti na školách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.