Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Tříkrálová sbírka: Lidé věnovali rekordních 22 milionů

Rekordních 22,3 milionu korun vynesla letos v Jihomoravském kraji a části Kraje Vysočina Tříkrálová sbírka. Pořádá ji každoročně Charita České republiky.

Je to o 1,3 milionu více než loni a také nejvíc v historii,“ zdůraznila po vyhodnocení všech příspěvků mluvčí Diecézní charity Brno Diana Tuyet-Lan Kosinová.

Dvoutýdenní sbírka se uskutečnila v první půli ledna a tříkráloví koledníci zavítali také na brněnskou radnici.

V brněnské diecézi využijí prostředky mimo jiné ve prospěch centra služeb pro lidi bez domova na Bratislavské ulici a na podporu odborného sociálního a právního poradenství pro osoby v krizi na tř. Kpt. Jaroše.

Prostředky také pomohou půjčovně kompenzačních a zdravotnických pomůcek na Žižkově ulici a podpoří tréninkovou Kavárnu Anděl pro lidi s lehkým postižením na Gorkého a ve prospěch dalších zařízení Charity ČR, včetně Domova pokojného stáří Kamenná a Domova sv. Anežky, odkud jsou i snímky.

Kde peníze pomohou

Obnos bude rozdělen podle předem daného klíče:

Téměř dvě třetiny (65 %) z obnosu, který byl vykoledován v oblasti místní Charity, se do regionu opět vrátí, aby podpořil některé z místních projektů, jako je například rozšíření Domova pro matky s dětmi v tísni v Hodoníně nebo úhrada školních obědů pro děti z chudých rodin na Znojemsku.

Dalších 15 % výnosu sbírky připadá na projekty diecézních charit, 10 % výnosu sbírky je věnováno na humanitární pomoc a rozvojovou spolupráci v zahraničí (např. na pomoc dětem v Peru, Bolívii, Paraguayi a Ekvádoru v rámci projektu Adopce na dálku; z výtěžku je rovněž sestaven krizový fond pro řešení nenadálých humanitárních krizí), 5 % procent výnosu sbírky připadá na podporu projektů Charity Česká republika a zbylých 5 % výnosu pokryje v souladu se zákonem režii sbírky.

Letos probíhala koleda s více než dvacet jedna tisíci pokladničkami, tedy o téměř tisíc více než loni,“ říká hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky Marek Navrátil. „Všem koledníkům a vedoucím skupinek děkujeme, protože bez nich by se tato úspěšná akce nemohla uskutečnit.“

Zdroj: Brno.cz, Charita.cz

Štítky Česko, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, projekt, domov, Kavárna Anděl, Brno, Marek Navrátil, Peru, Ekvádor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tříkrálová sbírka: Lidé věnovali rekordních 22 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.