Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vedení Brna a památkáři se dohodli jak dál postupovat na záchraně káznice

Primátor města Brna Petr Vokřál a jeho náměstek Matěj Hollan se 26. ledna setkali s ředitelem Národního památkového ústavu (NPÚ) v Brně Zdeňkem Váchou, aby si společně prohlédli prostory bývalé káznice a probrali následující postup vyplývající žádosti památkářů o zpamátnění areálu.

 Tímto krokem navázali na společnou dohodu z pátečního jednání.

Památkáři před časem požádali o zpamátnění areálu, který se město Brno rozhodlo rekonstruovat. Právě to by podle památkářů mohlo poškodit historickou hodnotu budovy. Vedení města proto zástupcům představilo plány, které s bývalou káznicí na Cejlu zamýšlí. Vedení radnice i památkáři se shodli na nejnutnějších opravách objektu a jeho následném stavebně historickém průzkumu. Plánovanou rekonstrukci nejvíce ovlivní rozhodnutí ministerstva kultury o památkové ochraně budov.

Je naším společným zájmem budovu káznice zachránit. Od začátku je naším cílem zachovat její historickou hodnotu při rekonstrukci. Důraz na tuto skutečnost klademe i ve smlouvách týkající se sanace,“ uvedl primátor města Brna Petr Vokřál.

Pro další postup bude rozhodující verdikt ministerstva kultury, které začátkem příštího měsíce objekt prohlédne a poté deklaruje, co a zda vůbec bude předmětem památkové ochrany,“ upřesnil Zdeněk Vácha.

Plánované opravy se týkají například zajištění střechy jedné z budov, která je v dezolátním stavu a hrozí její zřícení v důsledku zatékání vody do objektu. Veškeré opravy objektu budou vždy konzultovány s odborníky z památkového ústavu. Podle nich nebudou zamýšlené práce v rozporu s plánovaným stavebně historickým průzkumem.

Štítky Brno, památková péče, Národní památkový ústav, Petr Vokřál, Zdeněk Vácha, Matěj Hollan, oprava, Cejl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení Brna a památkáři se dohodli jak dál postupovat na záchraně káznice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.