Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ryb bude i přes nepříznivé klimatické podmínky na Vánoce dostatek

I přes velké letní vedro, podzimní tepla a také nedostatek vody v některých rybnících dodají dva největší jihomoravští producenti ryb na vánoční trh zhruba stejný objem jako v předchozích letech.

Ředitel Rybníkářství Pohořelice Jiří Osička řekl, že nebude tolik velkých kaprů, ředitel Rybářství Hodonín Oldřich Pecha uvedl, že celkové množství vylovených ryb je jen mírně podprůměrné.

Z Pohořelic půjde spotřebitelům zhruba 1100 tun ryb, z Hodonína podobné množství, do čehož se započítávají i výlovy společnosti Štičí líheň - Esox Tábor. Výlovy se také proti jiným letům zpozdily kvůli klimatickým podmínkám. "Dnes lovíme ještě Jarohněvický rybník, tak pozdě jsme nikdy nelovili. Bylo teplo a také bylo málo vody v sádkách, proto jsme výlovy odsouvali, abychom co nejvíce šetřili vodu," řekl Pecha.

Menší jsou ryby proto, že voda v rybnících byla přes léto teplá natolik, že nebylo možné ryby přikrmovat jako v jiných, chladnějších letech, aby neuhynuly. "V některých rybnících jsme vylovili třeba jen 30 procent obvyklého objemu, ale v některých, které měly dost vody, bylo ryb hodně," poznamenal Pecha. Více kaprů než obvykle tak bude v první kategorii do 2,5 kilogramu, méně v kategorii výběr. Cena zůstává stejná. Pohořelický kapr, což je chráněné označení původu, se bude prodávat za 85 a 95 korun kilo, hodonínští jsou o šest korun levnější. V obou případech producenti zachovávají ceny z let předchozích. Na export půjde méně, tuzemský trh dostane, co si obvykle žádá, řekl Osička.

Z Pohořelic jde na vývoz zhruba 40 procent, nejčastěji na Slovensko, do Rakouska a Polska. Z Hodonína je podíl exportu padesátiprocentní a kromě sousedních zemí se ryby vozí například i do Francie či Itálie. "Kromě kapra vyvážíme také štiky a candáty," řekl Pecha.

Zdroj: ČTK

Štítky ryby, rybník, Vánoce, kapr, Pohořelice, Hodonín, Rybářství Hodonín, Itálie, Francie, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ryb bude i přes nepříznivé klimatické podmínky na Vánoce dostatek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.