Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Studenti si v Brně s lampiony připomněli události roku 1939

Téměř 2000 studentů i dalších lidí si při lampionovém průvodu v Brně připomnělo události roku 1939, kdy nacisté zavřeli české vysoké školy a v Kaunicových kolejích zřídili během okupace vězení a popraviště.

Památku přijela uctít i ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), která studentům připomněla oběti českých studentů a vysokoškolských učitelů během druhé světové války.

"Kaunicovy koleje jsou smutným místem, odkud byli studenti odvlečeni. Potom sloužily jako popraviště 800 českých vlastenců a lidí, kteří si během války snažili zachovat hodnoty demokracie a svobody. Chtěla jsem svou přítomností vyjádřit čest památce. Je to i silné téma pro mou rodinu, babička až do smrti vzpomínala na výstřely z kolejí," řekla Valachová, pro niž je Masarykova univerzita její alma mater. Zdůraznila, že na rok 1939 by se nemělo zapomínat přes clonu roku 1989. "Ráda bych také, aby lampiony a jejich světlo přesvítily do budoucna nenávist, nelidskost a nesolidaritu," řekla při projevu před studenty.

S krátkou řečí vystoupil před studenty i rektor Mikuláš Bek, který řekl, že euforie ze svobody u něj trvá od roku 1989, kdy šel se spolužáky z pražského Albertova, až dodnes. "Je dobře, že se v Brně nestalo to, co v Praze, kde svátek studentů ukradla xenofobní organizace," řekl Bek.

Dopoledne byl položit květiny právě i na Albertově, kam policisté studenty nepustili. "Je to naschvál. Příznivci pana prezidenta a pana Konvičky se chtěli pomstít za loňskou demonstraci, která byla proti prezidentovi. Kvůli těmto politickým hrám neprobíhají oslavy 17. listopadu v přiměřené atmosféře a s důstojností, jakou by si zasloužily," poznamenal Bek k dnešnímu dění v Praze.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Kateřina Valachová, Mikuláš Bek, druhá světová válka, ČSSD, Masarykova univerzita, Praha, Albertov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti si v Brně s lampiony připomněli události roku 1939  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.