Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Téměř tisíc obyvatel jižní Moravy se zapojilo do přípravy krajského rozpočtu

Celkem 962 obyvatel jižní Moravy se svými podněty zapojilo do přípravy krajského rozpočtu na rok 2016 v rámci projektu „Váš kraj, Váš rozpočet“. Po jednání krajské rady 5. listopadu 2015 to uvedl hejtman Michal Hašek.

Ve srovnání s předchozím rokem, kdy bylo doručeno celkem 405 dotazníků, se jedná o více než dvojnásobný nárůst. Děkuji všem, kteří se svými podněty do tohoto projektu zapojili,“ uvedl hejtman Hašek.

Na webových stránkách kraje www.kr-jihomoravsky.cz bylo možné během měsíce října v internetovém dotazníku vyjádřit priority, které by měl kraj v roce 2016 realizovat. „Výsledky dotazníkového šetření ukázaly, že občané Jihomoravského kraje nejvíce preferují výdaje do oblastí Doprava a dopravní obslužnost (15,83 %), Kultura a památková péče (12,14 %),Školství, tělovýchova a zájmová činnost (11,38 %), Regionální rozvoj (11,36 %) a Zdravotnictví (10,80 %). Pokud jde o aktivity v rámci jednotlivých oblastí, mezi nejčastěji uváděné patří oprava a údržba silnic II. a III. třídy v Jihomoravském kraji, podpora regionálních funkcí knihoven, financování činností krajem zřizovaných škol a školských zařízení, nemocnice poskytující akutní, následnou a dlouhodobou lůžkovou péči a podpora tělovýchovy a sportu.  Možnosti vznést konkrétní podnět k návrhu rozpočtu využilo z uvedených 962 obyvatel jižní Moravy  celkem 512 občanů, kteří mají bydliště nebo nemovitost na území Jihomoravského kraje. Některé z podnětů se přitom týkaly více oblastí,“ uvedl hejtman Michal Hašek.

Nejvíce konkrétních podnětů bylo vzneseno v oblasti Doprava a dopravní obslužnost (261 podnětů), z toho 207 se týká opravy průtahu obce Bílovice nad Svitavou od Obřan po Adamov a 22 podnětů rekonstrukce průtahu obce Březina u Křtin II/373. Velké množství podnětů bylo vzneseno rovněž v oblasti Školství, tělovýchova a zájmová činnost (133 podnětů), z toho 80 podnětů se týká podpory investiční akce MŠ speciální, ZŠ speciální a PrŠ Ibsenova 1, Brno pod názvem: Revitalizace a účelové řešení pozemku pro výukové aktivity a 42 podnětů směřovalo k podpoře rekonstrukce přírodovědné stanice Kamenáčky. Dále bylo větší množství konkrétních podnětů vzneseno v oblasti Kultura a památková péče (90 podnětů), z toho 80 se týkalo podpory knihoven – obnovy jejich vybavení a tvorby knihovních fondů.

Rozšíření identifikačních údajů umožnilo získat podrobnější informace o účastnících dotazníkového šetření. Podíl žen na celkovém počtu občanů, kteří se zapojili do projektu činil 62 %, podíl mužů 38 %. Co se týká věkové struktury – 50 % účastníků bylo ve věku 41 – 64 let, mezi 19 a 40 lety pak 40 %. Oproti předchozímu roku došlo, díky oslovení majitelů senior pasů a ostatních seniorů prostřednictvím senior pointů, k vyššímu zapojení občanů věkové skupiny 65 +, a to z 2,7 % na 9 %. Podle dosaženého vzdělání se do projektu nejvíce zapojili občané s vysokoškolským vzděláním (50 %) a se středoškolským s maturitou (38 %).

Celkové vyhodnocení preferovaných oblastí, aktivit a konkrétních podnětů občanů zveřejníme na webových stránkách Jihomoravského kraje. Budu trvat na tom, aby tyto podněty byly využity při sestavování rozpočtu. Vyhodnocení preferencí všech občanů, kteří se zúčastnili dotazníkového šetření, samozřejmě zveřejníme na webových stránkách kraje.  Budu trvat na tom, aby se všemi podněty zabývali příslušní radní,“ řekl hejtman Michal Hašek. Jak doplnil náměstek hejtmana Stanislav Juránek, v případě  přírodovědné stanice Kamenáčky už běží výběrová řízení, u investiční akce školy v Brně na Ibsenově kraj zvažuje investiční možnosti.

Poprvé měli občané příležitost zapojit se do přípravy rozpočtu v roce 2012, kdy se internetového hlasování zúčastnilo 59 osob. V roce 2013 se do přípravy rozpočtu zapojilo již 451 občanů Jihomoravského kraje, v loňském roce tuto možnost využilo 405 Jihomoravanů. V běžné praxi mají občané možnost vyjádřit se k návrhu rozpočtu až ve fázi, kdy je v souladu se zákonem zveřejněn 15 dní před projednáváním v zastupitelstvu kraje. Návrh rozpočtu na rok 2016 by měl být uveřejněn na úřední desce a na webových stránkách kraje od 2. prosince 2015.

Tisková zpráva

Štítky rozpočet, Jihomoravský kraj, Michal Hašek, projekt, webová stránka, Brno, Stanislav Juránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř tisíc obyvatel jižní Moravy se zapojilo do přípravy krajského rozpočtu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.