Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Exšéfka brněnské ČOI popřela, že by bránila kontrolám hotelů

Bývalá ředitelka jihomoravského a zlínského inspektorátu České obchodní inspekce (ČOI) Tatiana Neuhybelová u brněnského městského soudu popřela, že by ve funkci porušovala pravomoci a chránila před kontrolami inspektorů provozovny svých známých.

Hrozí jí až pět let vězení za to, že podle spisu zakázala kontroly v Hotelu Spa resort Lednice na Břeclavsku, v restauraci Přístaviště u Vodů v Brně a Hotelu Eliška v Mikulově. Neuhybelová v únoru v souvislosti s touto kauzou odstoupila z funkce.

U ČOI pracovala 20 let a za tu dobu byla u většiny velkých kontrolních akcí, které inspektoři na jižní Moravě pořádali při prověřování kvality zboží a dodržování předpisů při prodeji.

Neuhybelová vysvětlovala u soudu hlavně to, jak jsou inspektoři v terénu řízeni. Zdůraznila, že vždy je dána oblast, na kterou se zaměřují. Pokud například jdou dohlédnout na stánkový prodej, nekontrolují hotely či restaurace v okolí. Pokud prověřují prodej hraček, ve stejnou chvíli už neprověřují prodejny s drogistickým zbožím. Podle Neuhybelové to byl pravý důvod, proč loni v září nebyl v Mikulově při kontrole stánků na vinobraní zkontrolován Hotel Eliška. Její někdejší podřízená Renata Němečková ale tvrdí, že Neuhybelová přímo zakázala podřízeným kontrolovat Hotel Elišku.

Stánky u Brněnské přehrady prověřovala ČOI při pořádání brněnských ohňostrojů v létě 2013, kde si při kontrole zřídila hlavní centrum pro práci v terénu v restauraci Přístaviště u Vodů. Tam Neuhybelová seděla a koordinovala činnost inspektorů chodících mezi stánky. "Nikdy nekontrolujeme v jedné chvíli kromě okolních provozoven i tu, v níž jsme si zřídili, byť jen na krátký čas, zázemí," zdůraznila bývalá ředitelka.

Němečková tvrdí, že Neuhybelová zašla ještě dál v případě lednického hotelu. Soudu dnes kontrolorka ČOI řekla, že ve Spa resortu Lednice našla v únoru 2013 pochybení - nebyl tam řádně vyvěšen ceník služeb. Když to inspektorka Němečková řešila s vedením hotelu, zatelefonovala ji prý Neuhybelová s tím, že má kontrolu ukončit a napsat do spisu, že byla bez potíží. Neuhybelová to ale důrazně popřela.

Protikorupční policie stíhá i dva inspektory z brněnské pobočky ČOI. Jednoho pro zneužití pravomoci úřední osoby a podvod a dalšího navíc pro přijetí úplatku. Podle neoficiálních zdrojů žádali inspektoři od vietnamských trhovců úplatky za to, že jejich provozovny nebudou kontrolovat, popřípadě, že do úředních dokladů vykážou, že kontrola se již konala a nebyly při ní zjištěny nedostatky. Právě při vyšetřování této činnosti policie odhalila i údajně nestandradní postupy Neuhybelové.

Zdroj: ČTK

Štítky Česká obchodní inspekce, hotel, Městský soud v Brně, restaurace, Mikulov, Lednice, Brno, okres Břeclav, Jihomoravský kraj, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exšéfka brněnské ČOI popřela, že by bránila kontrolám hotelů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.