Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řeky v povodí Moravy a Dyje obsahují příliš mnoho fosforu

Na více než polovině toků v povodí řek Moravy a Dyje naměřili letos vodohospodáři nadlimitní množství fosforu. Ten se do vody dostává především vypouštěním nečistot. Situace se rok od roku mírně zhoršuje, řekl generální ředitel státního podniku Povodí Moravy Jan Hodovský.

Podle Hodovského je nutné zaměřit se na modernizaci čistíren odpadních vod a budování nových, hlavně v problematických místech.

Situaci zhoršilo letošní sucho, kdy byla koryta řek poloprázdná. Vyšší průtoky totiž napomáhají fosfor ředit. Pokud je fosforu v povrchové vodě příliš mnoho, napomáhá to růstu sinic a řas, které kvalitu vody ještě více zhoršují.

Podnik má ve své správě toky na Moravě, kvalitu vody monitoruje na 350 místech. K tokům nejvíce znečištěným fosforem patří například Kyjovka u Kyjova a Haná u Vyškova. Naopak nejčistší jsou toky v Jeseníkách a Beskydech.

Podle zákona by množství fosforu v povrchové vodě nemělo překročit 0,15 mikrogramů této látky na litr. Více než polovina monitorovaných míst hlásí překročení tohoto limitu, třetina je v pořádku a zbytek se pohybuje těsně nad zákonnou hranicí.

Hodovský zdůraznil, že je nutné ještě důsledněji kontrolovat, kde se fosfor do řek dostává. Podle něj je kvalitnější čištění vody jedinou možností, jak zhoršujícímu se stavu zamezit.

Zdroj: ČTK

Štítky fosfor, Dyje, Morava, Povodí Moravy (státní podnik), řeka Morava, Kyjov, Kyjovka, Vyškov, Haná, Beskydy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeky v povodí Moravy a Dyje obsahují příliš mnoho fosforu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.