Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fakultní nemocnice Brno má nový heliport za 60 milionů Kč

Fakultní nemocnice Brno dnes v areálu v Bohunicích slavnostně otevřela nový heliport za 60 milionů korun. Je 10 metrů vysoký a jeho průměr je přes 36 metrů, řekla novinářům mluvčí nemocnice Anna Mrázová. Polovinu nákladů pokryla dotace z Evropské unie, zbytek zaplatila nemocnice.

Přistávací plocha za téměř šedesát miliónů korun je vybavena nejmodernější technikou pro bezpečný provoz vrtulníků a umožní optimalizaci transportu na životě ohrožených pacientů FN Brno.

Stavba se skládá ze tří stavebních objektů - heliport, spojovací koridor a zastřešení vstupu urgentního příjmu. Součástí jsou příslušné inženýrské sítě a provozní soubory.

Součástí stavby bylo vybudování koridoru pro pohodlnější transport pacientů na urgentní příjem. Podle ředitele nemocnice Romana Krause se zlepší péče o pacienty a zkrátí se doba jejich převozu. Plocha zatím funguje ve zkušebním provozu, ostrý provoz bude od 1. října.

"Díky tomu, že je heliport 10 metrů vysoký, jsme mohli uvnitř spirálové komunikace vybudovat 66 míst pro parkování osobních automobilů," uvedla Mrázová.

V praxi bude situace taková, že vrtulník přistane na heliportu, posádka přepraví pacienta výtahem dolů do zastřešeného spojovacího koridoru a do urgentního příjmu ho dostane pod zastřešeným vstupem. Díky tomu nebude pacient tolik vystaven větru a dalším přírodním vlivům, jako tomu bylo v minulosti. "Jedinečností je to, že si posádka vrtulníku může nastavovat intenzitu osvětlení heliportu pro noční přistání," uvedl Kraus.

Slavnostní přestřižení pásky předcházelo přistání vrtulníku jihomoravské záchranné služby. Jeho pilot Zdeněk Wlasák si nový heliport pochvaluje. Podle něj bylo dříve přistávání problematičtější kvůli větru, nový heliport díky své výšce tyto problémy nemá.

Nový heliport má navíc skoro dvojnásobnou nosnost oproti starému. "Unese 6,4 tuny. Mohou u nás tedy přistávat i vojenské vrtulníky, které mohou zasahovat například u velkých nehod nebo jiných kalamit," dodal Kraus s tím, že starý heliport zůstane v záloze.

Jihomoravská záchranná služba eviduje každý rok stovky případů, ke kterým musí letět vrtulník. Podle mluvčí záchranářů Barbory Zuchové loni letěl zdravotnický vrtulník k více než 700 případům. Podle Krause míří v 90 procentech právě do Fakultní nemocnice Brno, která někdy přijímá vrtulník i několikrát za den.

Zdroj: ČTK, Tisková zpráva

Štítky Fakultní nemocnice Brno, nemocnice, pacient, Roman Kraus, Evropská unie, Brno-Bohunice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice Brno má nový heliport za 60 milionů Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.