Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravský projekt odhalil neochotu mladých starat se o seniory

Tři čtvrtiny dětí a mládeže se staví negativně k pečování o seniory a raději by je na stáří umístily do domovů a podobných zařízení. Vyplývá to z projektu zaštítěného Jihomoravským krajem, který v 16 základních a středních školách oslovil dotazníkem 4000 dětí.

Na základě vyhodnocení projektu vznikne pro školy metodická příručka, jejímž cílem je zanést do výuky takové nástroje, které dětem přiblíží problematiku stáří a vyvolají v nich pocit, že rodina má o starší rodinné příslušníky pečovat.

Dotazník dostalo 16 škol, a to v Břeclavi, Brně, Blansku, Vyškově, ale také v Měníně, Dambořicích, Mutěnicích, Pustiměři a dalších obcích. "Děti odpovídaly na otázky, jaký vztah mají k seniorům, co jim na seniorech vadí, proč je mají rády, proč je rády nemají," řekla Eva Stiborová z Domova pro seniory Sokolnice, která projekt vymyslela.

Podle ní bylo cílem zjistit postoj dětí k péči o seniora. "Zjistila jsem, že 60 z 80 respondentů vidí stáří seniora v domově a absolutně se mezi nimi vytrácela chuť a pomyšlení, že by se o staršího člověka starala rodina," řekla Stiborová. Dodala, že evropský průzkum v roce 2013 ukázal, že v Evropské unii má negativní postoj k lidem starším 55 let necelá třetina lidí. V Německu to je necelá pětina, kdežto v České republice hodnota negativních postojů přesahuje více než polovinu.

Stiborová by ráda zavedla do výuky více možností, ve kterých by se děti blíže seznámily s problematikou seniorů. "Je potřeba negativní vnímání otočit a zainteresovat děti už od nejútlejšího věku, aby se seniorem počítaly. V biologii by se například mohly seznámit s problémy člověka na stáří, zeměpis by je mohl učit o pojednávání přístupu kultur ke starému člověku a podobně," uvedla Stiborová, která na projektu spolupracovala s Jihomoravským krajem.

Podle hejtmanova náměstka Romana Celého (KDU-ČSL), který je zodpovědný za rodinnou politiku, budou zavedení závěrů z projektu prosazovat na státní úrovni lidovečtí poslanci a senátoři. Patří mezi ně například jihomoravský poslanec Jiří Mihola a brněnští senátoři Stanislav Juránek a Zdeněk Papoušek.

V Jihomoravském kraji je skoro 1,2 milionu obyvatel. Z toho zhruba jednu pětinu tvoří senioři a jejich počet se neustále zvyšuje.

Zdroj: ČTK 

Štítky projekt, stáří, Jihomoravský kraj, rodina, Evropská unie, Brno, Břeclav, Blansko, Vyškov, Stanislav Juránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský projekt odhalil neochotu mladých starat se o seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.