Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dotace kraje zamíří do sociální oblasti. I do Klokánku

Na dnešním jednání krajské rady se rozhodlo o další podpoře aktivit v sociální oblasti. V rámci podpory nejrůznějších sdružení a organizací v sociální sféře radní doporučili zastupitelstvu schválit dotace ve výši téměř 9,3 milionu korun, v rámci kterých nechybí ani podpora brněnského Klokánku.

Na mimořádném srpnovém zastupitelstvu jsme rozdělili dodatečnou dotaci ministerstva práce a sociálních věcí, která byla Jihomoravskému kraji poskytnuta v rozsahu zhruba 70 milionů korun. Dnešní jednání rady řešilo ještě mimořádné žádosti o dotace nad rámec běžného financování sociálních služeb – takzvané individuální žádosti. V jejich rámci Jihomoravský kraj podpoří také brněnský Klokánek. Dohodli jsme se dnes na radě kraje a poskytujeme brněnskému Klokánku nad rámec povinností ze zákona mimořádnou dotaci ve výši půl milionu korun. Další dotace směřují k projektům měst, obcí a některých neziskových organizací,“ řekl na tiskové konferenci hejtman Michal Hašek.

Jak konstatoval náměstek Marek Šlapal, Jihomoravský kraj v oblasti podpory sociální péče neustále zvedá objem příspěvků, v letošním roce to bylo 90 milionů korun, které kraj rozdělil v rámci víceletého financování. „Na dnešním jednání rady jsme rozhodli o mimořádné podpoře Klokánku v brněnské Líšni, který se v současnosti stará o 27 dětí. S ohledem na situaci, která v Klokáncích panuje, jsme chtěli, aby aspoň děti, které jsou zde umístěny, měly dostatek aktivit – takže těch 500 tisíc korun, které jsme dnes schválili, jde na konkrétní projekt aktivit v líšeňském Klokánku,“ uvedl náměstek Marek Šlapal.

Jak dodal, rada kraje se rozhodla podpořit také občansky prospěšnou společnost Romodrom, která požádala o poskytnutí neinvestiční podpory z rozpočtu Jihomoravského kraje pro rok 2015 na projekt Terénní programy.  „Reference na jejich práci jsou velmi pozitivní, rada kraje se tak rozhodla podpořit ji dotací ve výši 400 tisíc korun,“ sdělil náměstek hejtmana.

V rámci víceletého financování kraje jsou podporováni výhradně poskytovatelé z řad neziskového sektoru. Po dnešním jednání rady však pro své organizace fungující v sociální oblasti získaly též podporu obce a města. „Konkrétně se to týká města Břeclav, které na svůj domov seniorů obdrží 1,5 milionu korun, Znojmo téměř 800 tisíc, Boskovice 750 tisíc a například Kyjov 450 tisíc korun.  A protože velkým poskytovatelem sociálních služeb v kraji je také Diecézní charita Brno, získá dotaci ve výši 1,7 milionu,“ vyjmenoval Marek Šlapal příklady dotací, o kterých dnes rozhodli krajští radní.


Společná propagace turistických památek Znojemska a Podyjí má ohlas

Již více než 13 tisíc turistů si letos vyzvedlo trhací mapy, které propagují desítky historických a kulturních objektů a přírodních atraktivit v oblasti Znojemska a Podyjí. Mapy vznikly na základě smlouvy o spolupráci mezi Jihomoravským krajem, Národním památkovým ústavem, Jihomoravským muzeem ve Znojmě, Správou Národního parku Podyjí a společností ZNOVÍN ZNOJMO.

Krajská rada proto 10. září schválila další spolupráci těchto subjektů v rámci  projektu turistické mapy „Cestou památek Znojemska a Podyjí“.

Cílem této turistické mapy je zviditelnit půvab údolí Dyje od Znojma do Uherčic a zpět včetně významných památek a přírodních atraktivit. Mapa slouží nejen jako pomůcka při orientaci v krajině, ale současně návštěvníky motivuje k účasti v soutěži. Jak konstatoval radní Jiří Němec, návštěvníci památek nerozlišují, kdo uvedené památky vlastní, takže je potřebná společná propagace těchto památek.  „Ukazuje se, že o takovouto propagaci je zájem. Nejméně pět objektů uvedených na mapě, kde soutěžící dostanou potvrzení do karty návštěvníka a jsou zařazeni do slosování, navštívilo do konce srpna více než tři sta turistů,“ řekl radní Němec.

Tisková zpráva

Štítky dotace, rada, Jihomoravský kraj, projekt, Marek Šlapal, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Jiří Němec, okres Znojmo, Národní park Podyjí, Michal Hašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dotace kraje zamíří do sociální oblasti. I  do Klokánku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.