Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Diecézní charita Brno vyhlásila sbírku na pomoc uprchlíkům

Diecézní charita Brno vyhlásila materiální sbírku na pomoc uprchlíkům. Do 25. září mohou lidé vždy od 08:00 do 17:00 v sídle charity na třídě Kapitána Jaroše 9 darovat zejména oděvy a hygienické potřeby, řekla dnes mluvčí charity Diana Tuyet-Lan Kosinová. Je možné ale přispět i finančně.

"Všechny materiální a peněžní dary použijeme na okamžitou pomoc uprchlíkům v provizorních evakuačních centrech u státních hranic na území jižní Moravy a v přijímacím středisku Zastávka u Brna," uvedl ředitel charity Oldřich Haičman. Podle něj je posláním charity pomoct lidem bez ohledu na rasu, pohlaví a náboženskou příslušnost. "Žádný člověk neprchá tisíce kilometrů do neznáma jen kvůli tomu, aby zažil dobrodružství, ale ze strachu o život. Proto by nikdo neměl být lhostejný," zdůraznil Haičman.

Lidé mohou darovat deky, spacáky, karimatky nebo polštáře. "Dále hygienické potřeby jako jednorázové pleny, šampony, dámské vložky, mýdla, zubní pasty a kartáčky, trvanlivé jídlo a balené vody, ale také zachovalé pánské, dámské a dětské oblečení a nové ponožky a spodní prádlo. Přijmeme i obuv," vyjmenovala Kosinová. Finančně mohou lidé přispět na číslo účtu 1583741621/0100 a variabilní symbol 91140.

Charita už dříve upozorňovala na to, že přibývá uprchlíků, kteří jsou především ze Sýrie. "Důvodem jejich útěku je hrozící nebezpečí v jejich zemi. Jsou tam válečné konflikty. Ve většině případů by se uprchlíci rádi do svých zemí vrátili, ale z důvodů přetrvávajícího nebezpečí nemohou," dodala Kosinová.

S přílivem uprchlíků se potýká celá Evropa, kam míří desetitisíce běženců. Čím dál více jich policie zajišťuje také v České republice. Rekordních 214 běženců bez povolení ke vstupu na území Česka našla policie v Břeclavi v noci na úterý ve vlaku mířícího z Maďarska do Německa.

Zdroj: ČTK

Štítky charita, uprchlík, Brno, Diana Tuyet-Lan Kosinová, Oldřich Haičman, Česko, Jihomoravský kraj, Zastávka u Brna, Německo, Evropa, Maďarsko, Sýrie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diecézní charita Brno vyhlásila sbírku na pomoc uprchlíkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.