Ani horké počasí včera neodradilo Brňany od příležitosti pochutnat si na specialitách festivalu pouličního jídla v kulturním centru Industra. Jako první byly vyprodány nanuky. Organizátoři odhadují, že na akci přišlo kolem 5000 lidí. Za organizátory to řekl Pavel Stratil.
Festival pouličního jídla se v Industře konal podruhé a letos se mírně rozrostl. Na místě prodávalo nápoje a jídla asi 60 prodejců, loni jich bylo 40. Festival se podle organizátorů veze na vlně, která se projevuje i v rostoucím počtu specializovaných restaurací v centru Brna.
"Ještě o chlup růst můžeme, ale mít tu více než 80 prodejců asi nemá smysl," uvedl Stratil. Dnes se servírovala například filipínská kuchyně nebo jídla ze střední a jižní Ameriky.
"V Brně působí řada zahraničních kuchařů, kteří ve městě žijí, a lidi chtějí nová jídla ochutnat," uvedl Stratil. Vyzdvihl například etiopskou superpotravinu moringa, která obsahuje velké množství minerálů a proteinů a její listy a plody mají hojné využití. Přidávají se do řady pokrmů.
Jako první měl ale vzhledem k počasí vyprodán stánek se značkou Nanuky Praha. Prodejce jich měl asi 750, z pultu zmizely za dvě a půl hodiny.
Kulturní centrum Industra vzniklo v nevyužívané mrazírenské budově v Masné ulici. Vybudování Industry umožnila dobrá vůle majitele objektu a práce mnoha dobrovolníků, kteří pomáhají vytvořit v průmyslové zóně místo k setkávání i tvorbě. Cíle Industry jsou ambiciózní - kromě již fungující galerie chtějí provozovatelé vybudovat sdílenou dílnu, tělocvičnu, zázemí pro neziskové organizace a komunitní projekty.
Zdroj: ČTK
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.