Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na výročí bitvy u Slavkova se chystají až 2000 účinkujících

Až 2000 účastníků v dobových uniformách se chystá na letošní 210. výročí bitvy u Slavkova. Rozpočet akce je zhruba dvojnásobný oproti loňsku, řekl jeden z organizátorů akce Miroslav Jandora z Projektu Austerlitz.

Rekonstrukce historické bitvy vyjde s dalšími akcemi na asi pět milionů korun, zhruba poloviční částkou přispěl obci Prace Jihomoravský kraj. Na rekonstrukci bitvy chodí pravidelně tisícovky návštěvníků. Místo obvyklých 950 vojáků v dobových uniformách bude nyní v poli zhruba dvojnásobek. "Proto bude akce náročnější, musíme vše postavit na poli, případně ve sněhu," uvedl Jandora. Role francouzského císaře Napoleona se opět ujme americký herec Mark Schneider, který má francouzskou matku a mluví plynně francouzsky. "Navíc je jeho podoba k Napoleonovi téměř dokonalá," uvedl Jandora.

Hlavními body programu letošního 210. výročí bitvy u Slavkova bude bitevní ukázka s účastí až 2000 účinkujících a nedělní pietní akt na Mohyle míru. Součástí bude také řada doprovodných akcí, které se uskuteční v Brně a na dalších místech.

Hlavní vzpomínková akce se uskuteční od 4. do 6. prosince. "Bude významnější než každoroční vzpomínková připomínka. Hlavně proto, že o ni má zájem mnohem více účastníků z celé Evropy a Severní Ameriky," uvedl prezident Středoevropské napoleonské společnosti Jakub Samek.

Bitva z roku 1805 u Slavkova je jedním z nejslavnějších vojenských konfliktů ve střední Evropě. Francouzský císař Napoleon v ní díky své geniální vojenské taktice porazil početnější šiky rakouského císaře a ruského cara.

Zdroj: ČTK

Štítky bitva u Slavkova, Slavkov u Brna, Napoleon Bonaparte, Mark Schneider (politician), Jihomoravský kraj, Prace, Evropa, Severní Amerika, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na výročí bitvy u Slavkova se chystají až 2000 účinkujících  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.