Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně seniorka slavila 108. narozeniny, patří k nejstarším v ČR

Univerzální recept na dlouhověkost neexistuje, ale napomoci k ní může střídmost, pohyb venku a také vyhýbání se přejídání. Při oslavách dnešních 108. narozenin to gratulantům řekla Bedřiška Köhlerová, která patří k nejstarším obyvatelům Česka.

Žije v brněnském domově seniorů ve Věstonické ulici a podle pečovatelů je na svůj věk mimořádně vitální, řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. V ČR, zřejmě ve Zlínském kraji, žije ještě jedna seniorka narozená také v roce 1907. Podrobnosti k tomu nejsou známy, proto není jisté, že je Köhlerová nejstarší obyvatelkou Česka.

"Hůře sice slyší a není už pohyblivá, přesto se čile zajímá o dění kolem," uvedl mluvčí. Podle pečovatelů si paní Köhlerová nechává každý den číst noviny a velmi ráda tráví volno na čerstvém vzduchu. To doporučuje i mladým lidem "méně televize, více pohybu venku" a společných zážitků vedoucích k úsměvům.

Köhlerová se narodila v tyrolském Meranu v Itálii v roce 1907, tedy ještě za Rakouska-Uherska. Dětství prý měla šťastné až do roku 1914, kdy začala první světová válka. Pak její otec narukoval a cestoval po mocnářství kopat zákopy. Rodina putovala s ním. Nejhorší prý byly chvíle v Maďarsku, kdy s matkou a sestrou prchaly před rumunskou armádou postupující ze Sedmihradska. Tehdy šlo rodině o život.

Do Brna se spolu s blízkými přestěhovala v roce 1919. Žili v městské části Husovice, kde tehdy ještě nejezdily tramvaje a kde se chodilo pro vodu do studny. V roce 1933 poznala svého manžela, žili spolu 35 let. Děti neměli.

Mezi dárky, které dnes dostala, byly nejen četné kytice a bonboniéry, ale i becherovka a vaječný koňak, které jí chutnají, a čas od času si vypije skleničku pro pevnější zdraví.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, Brno, první světová válka, Zlínský kraj, Itálie, Maďarsko, Merano, Rakousko-Uhersko, Sedmihradsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně seniorka slavila 108. narozeniny, patří k nejstarším v ČR  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.