Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Břeclavsku letos výrazně přibylo krádeží sazenic vína

Policie na Břeclavsku letos zaznamenala ve srovnání s loňskem výrazný nárůst počtu krádeží sazenic vinné révy. Z vinohradů si jich zloději odnesli už více než 2500. S tímto počtem sazenic by přitom bylo možné vysázet až několik hektarů nových vinohradů. Loni na jaře evidovala policie v regionu dvě krádeže sazenic révy, letos jich zaznamenala už pět, řekla mluvčí policie Kamila Haraštová.

"Vypátrat pachatele je přitom vždy velmi náročné," uvedla. Krádeže mají obdobný scénář. Zloději si vyhlédnou nově vysázený vinohrad, pak počkají na noc a sazenice, které ještě nezakořenily, vytahají ze země a odvezou.

Pak je patrně použijí na založení vlastních vinohradů nebo je prodají. Největší letošní krádež se stala v dubnu u Dolních Dunajovic, kde zmizelo 1300 sazenic odrůdy veltlínské zelené v celkové hodnotě 50.000 korun. U Novosedel někdo následně ukradl 500 sazenic odrůdy tramín červený za přibližně 20.000 korun.

Další krádeže hlásí vinaři v oblasti Brumovic, Morkůvek a Pavlova na Pálavě. Poslední krádež se stala u Velkých Bílovic, kde zmizelo 150 sazenic odrůdy chrupka. V tomto případě je jejich majitel pěstoval pro další prodej. Škoda činí 7000 korun.

Vinaři se shodují, že škody jsou po vyčíslení sice nízké, nezahrnují ale náročnou práci, která je spojena s péčí o sazenice, zakládáním nových vinohradů a jejich obnovou po nájezdech zlodějů.

Zdroj: ČTK

Štítky krádež, okres Břeclav, policie, vinice, Dolní Dunajovice, Novosedly, tramín červený, Brumovice, Pavlov, Pavlovské vrchy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Břeclavsku letos výrazně přibylo krádeží sazenic vína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.