Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Jihomoravském kraji vzrůstá s přicházejícím létem počet průjmů

Hygienici v Jihomoravském kraji zaznamenali v posledním týdnu nárůst akutních průjmových onemocnění. Zatímco od začátku roku jich evidují okolo 1500, jen za poslední týden jich zjistili zhruba stovku, řekla vedoucí protiepidemického odboru jihomoravského hygieny Renata Ciupek.

Důvodem je přicházející teplé počasí, kvůli kterému se rychleji množí bakterie. Lidé také rádi grilují a mnohdy není maso hotové. Z něj pak mohou vznikat průjmy nebo salmonelóza stejně jako ze špatně tepelně zpracovaných vajec nebo mléka, upozornila Ciupek.

"Salmonela se vyskytla v několika rodinách, kde jedna z maminek doma připravovala občerstvení pro své známé. Dělala obložené chlebíčky s vlašákem a dala do nich doma připravovanou majonézu ze syrových žloutků," uvedla Ciupek.

Právě v tom podle ní udělala žena chybu. "Syrová vajíčka jsou riziková potravina stejně jako jakékoliv potraviny živočišného původu, které nejsou dostatečně tepelně zpracované," zdůraznila Ciupek.

Léto přitom označila za čas, kdy lidé rádi grilují. Maso může být zvenčí hotové, ale uvnitř je syrové, což může člověku způsobit zdravotní problémy. "Průjmy doprovází dehydratace. To je velké riziko u malých dětí a hlavně u seniorů. Starší lidé nejsou moc zvyklí pít a potom mohou průjmy končit hospitalizací a v nejhorším případě i úmrtím," řekla Ciupek.

Hygienici proto apelují na lidi, aby jídlo dobře tepelně zpracovávali a také uchovávali v lednici. "Potraviny, které je potřeba mít v chladu, je nutné přenést z obchodu nejlépe v nějakém chladném boxu a hned je dát do lednice. Pokud si někdo není jistý tím, co jí, chuť mu připadá divná, měl by to raději vyhodit, než riskovat nemoc," upozornila Ciupek.

Lidé by také neměli kupovat výrobky s prošlou zárukou a mléko by měli konzumovat raději pasterizované. Ovoce a zeleninu je nutné umývat nezávadnou vodou.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, průjem, jídlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihomoravském kraji vzrůstá s přicházejícím létem počet průjmů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.