Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve většině obcí na jižní Moravě vyhráli volby nezávislí

Ve čtyřech z šesti obcí na jižní Moravě, kde se konaly v sobotu obecní volby, vyhráli nezávislí. V Topolanech na Vyškovsku získali nejvíce hlasů lidovci, v Kravsku na Znojemsku komunisté. Lidé šli k urnám, protože po loňských komunálních volbách v obcích složili mandát někteří členové a počet zastupitelů klesl pod pět, což je zákonná norma.

V Topolanech na Vyškovsku vyhráli volby lidovci. V novém zastupitelstvu budou mít pět členů. Sdružení nezávislých kandidátů pro rozvoj Topolan, které svoje tři mandáty před volbami složilo, má nyní zastupitele pouze dva. Volební účast byla 64 procent.

Ve Voděradech na Blanensku po minulých volbách rozhodoval o vítězi los. Také nyní kandidovala jen dvě seskupení. Čtyři mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu získalo sdružení Voděrady všem. Rozdíl mezi oběma sdruženími byl desetiprocentní. Volební účast byla 70 procent.

V Mělčanech na Brněnsku vyhrálo volby Sdružení pro Mělčany, které získalo všech sedm pozic v zastupitelstvu. Volební účast byla 57 procent. Na Brněnsku se v sobotu hlasovalo ještě v Litostrově. Tři členy v pětičlenném zastupitelstvu bude mít sdružení Pro Litostrov, dva zástupce pak místní sdružení nezávislých. V malé obci byla volební účast 70 procent.

Čtyři strany se dostaly do zastupitelstva v Kravsku na Znojemsku. Komunisté mají tři mandáty, sdružení Pro rozvoj Kravska dva, Občané Kravska jeden stejně jako Sdružení nezávislých kandidátů. Volební účast byla 53 procent.

Stejně jako v minulých volbách dopadla situace v Tvořihrázi na Znojemsku. Mladí s nadějí, kteří složili svoje tři mandáty, je mají znovu. Stejný počet získala Tvořihráz pro všechny starosty Josefa Broučka. Jednoho člena zastupitelstva má Dobrá volba pro Tvořihráz. Volební účast v obci byla 69 procent.

Zdroj: ČTK

Štítky volby, Topolany, Jihomoravský kraj, Kravsko, volební účast, okres Znojmo, okres Vyškov, KDU-ČSL, Voděrady, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve většině obcí na jižní Moravě vyhráli volby nezávislí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.