Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kraj má vlastní včelnici. Med využije na propagaci

Tři úly se včelami letos, do budoucna až deset. Na střeše Krajského úřadu Jihomoravského kraje vyrostla v pátek 12. června 2015 včelnice. Jihomoravský kraj je první, který se rozhodl na návrh Augustina Uváčika, jenž v České republice zavádí způsob chovu včel na střechách budov, reagovat.

Zlepší se tím nejen životní prostředí v okruhu až pěti kilometrů, ale druhotným efektem bude i výroba vlastního medu do dárkových balíčků Jihomoravského kraje.

Už příští rok budeme mít k dispozici až 100 kilogramů medu, který využijeme k propagaci Jihomoravského kraje. Moc děkuji panu Uváčikovi za to, že jubilejní desátá včelnice je právě u nás. Kraj podporuje včelaře. Nejde totiž jen o zlepšení životního prostředí, ale i o práci s mládeží,“ podotkl hejtman Michal Hašek, který spolu s ředitelkou krajského úřadu Věrou Vojáčkovou také med ochutnal.

Jak prozradil Pavel Illek z odboru životního prostředí, který bude mít včely na starost, v první fázi se na střechu krajského úřadu umístí tzv. oddělky. Tedy plásty z již existujících včelstev nerojivých a mírných včel. Ty přes léto zesílí a od příštího roku již bude mít kraj plnohodnotná včelstva s produkcí medu.

Případné obavy z možného obtěžování včelami nejsou na místě. Úly jsou osazené plemenem, které má doprovodné vlastnosti určené přímo na tento typ chovu, jsou to nerojivé a mírné včely, vhodné pro chov ve městě,“ uvedl radní zodpovědný za životní prostředí Jaroslav Parolek.

Kromě úlů budou pracovníci potřebovat odvíčkovací talíř, medomet na vytáčení medu, nádoby na uskladnění, drobný materiál (dýmák, rozpěrák, ochranné oblečení). Do budoucna se navíc počítá i se spoluprací s některým včelařským kroužkem. Náklady na pořízení včelnice jsou 29 540 korun.

Tisková zpráva

Štítky včelín, Jihomoravský kraj, včela, střecha, Česko, Michal Hašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj má vlastní včelnici. Med využije na propagaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.