Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj zavádí systém do spolupráce se sportovními organizacemi

Jihomoravský kraj podepíše hned trojici memorand o spolupráci se střechovými organizacemi v oblasti sportu, mládeže a tělovýchovy. Jak informoval novináře hejtman Michal Hašek tiskové konferenci, tento záměr odsouhlasila Rada Jihomoravského kraje na své schůzi 22. května 2015.

První podobné memorandum bylo schváleno již na dubnovém zastupitelstvu a týká se spolupráce s organizací Orel. Na návrh hejtmana Michala Haška schválila nyní rada kraje také spolupráci se Sokolskou župou Jana Máchala, s jihomoravskou organizací České unie sportu (ČUS) a Svazem dělnických tělovýchovných jednot ČR. Memoranda budou podepsána na tři roky.

Jsou zde samozřejmě v oblasti sportu i další organizace, je nám jasné, že směrem k budoucnu nejde o konečný výčet. Nicméně tato tři memoranda zakotvují poprvé v historii kraje systémovou spolupráci kraje v oblasti sportu. Se sportovními organizacemi jsme samozřejmě komunikovali i dříve, šlo však o individuální dohody a individuální podporu jednotlivých akcí. Smyslem dnes schválených memorand je zavést systém do spolupráce kraje se střechovými organizacemi v oblasti sportu a dohodnout se společně na prioritách,“ konstatoval hejtman Michal Hašek.

V rámci spolupráce se Sokolskou župou Jana Máchala, která patří mezi největší sokolské župy v Jihomoravském kraji a tvoří ji celkem 54 tělocvičné jednot, hodlá kraj podpořit například projekt zaměřených na všestrannou pohybovou průpravu dětí – Dětského centra Sokola Brno I. V rámci memorandem podložené spolupráce s ČUS kraj podpoří kupříkladu pořádání sportovních akcí pro veřejnost – uskuteční se například Sportovní den seniorů. Již nyní Jihomoravský kraj s ČUS spolupracuje na vyhlašování nejlepších sportovců a to po jednotlivých okresech až k vyhlašování nejlepších sportovců kraje.

Jihomoravský kraj v letošním roce přistoupil k velmi masivní finanční podpoře amatérského sportu v regionu. Po rozpadu organizace ČSTV a v současné nejisté situaci v oblasti regulace hazardu a řešení otázky rozdělení výnosů hazardu, je kraj fakticky jediný společně s rozpočty obcí a měst, kdo mohou pomoci amatérskému sportu, oddílům a sportovním jednotám v regionu,“ uvedl hejtman Michal Hašek, který připomenul, že obvyklá každoroční podpora v rámci dotačních programů činila přibližně 10 milionů korun, přičemž jen v letošním roce bylo v oblasti sportu rozděleno již 35 milionů korun a tato částka není konečná.

Tisková zpráva

Štítky Jihomoravský kraj, sport, Michal Hašek, Česká unie sportu, z.s., Jan Máchal, Česko, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zavádí systém do spolupráce se sportovními organizacemi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.