Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Městské divadlo Brno uvedlo premiéru muzikálu Let snů Lili

Městské divadlo Brno oslaví v červnu 70 let činnosti, kterou zahájilo bezprostředně po druhé světové válce jako Svobodné divadlo. Svým příznivcům dá příležitost nahlédnout do zákulisí a chystá pro ně celodenní program na nádvoří, který završí tematický ohňostroj na Brněnské přehradě. Hlavním dnem oslav je 6. červen.

"I když se naše divadlo v průběhu 70 let své existence jmenovalo různě, vyznávám, že nejvíce ze všech názvů se mi zamlouvá právě onen původní - Svobodné divadlo," uvedl ředitel Stanislav Moša. Zdůraznil důležitost svobodné tvorby bez zásahů a ovlivňování zvenčí. "Užívejme si tohoto 'blahobytu svobody', neboť nikdy nikdo neví, jak rychle se v čase mohou proměnit situace kolem nás a my tu budeme mít znovu totalitu namísto demokracie," doplnil Moša.

Oslavy v sobotu 6. června zahájí dopolední program pro děti a umělecký jarmark. Poté herci provedou zájemce zákulisím a Český rozhlas Brno spustí živé vysílání, ve kterém vystoupí deset držitelů Ceny Thálie. Na účastníky oslav čeká také módní přehlídka. Vylosovaní zájemci si zazpívají duet a zatančí se sólisty divadla. Večer je na programu koncert.

Soubor vznikl po druhé světové válce z iniciativy mladých umělců kolem režiséra Milana Páska. Zájem o české umění byl obrovský, během dvou let stihlo tehdejší Svobodné divadlo uvést 71 titulů. Nejúspěšnější inscenací byla ta první - Manon Lescaut Vítězslava Nezvala s premiérou 14. června 1945.

Název divadla se pak opakovaně měnil. Dlouho existovalo pod názvem Divadlo bratří Mrštíků, po roce 1989 si zvolilo název Městské divadlo Brno. Od začátku 90. let je ředitelem Moša. Za jeho působení divadlo modernizovalo svou činoherní scénu v Lidické ulici a v roce 2004 otevřelo novou hudební scénu vystavěnou ve vnitrobloku.

Doménou Městského divadla Brno jsou muzikály a veselohry, nevyhýbá se však ani vážné tvorbě. Většina představení je vyprodaná. Členové divadla opakovaně dostávají prestižní divadelní ocenění. Za rok 2014 získal Cenu Thálie Michal Isteník za roli Čičikova v inscenaci Mrtvých duší.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Městské divadlo Brno, divadlo, druhá světová válka, Let snů LILI, Stanislav Moša, Brněnská přehrada, Cena Thálie, Michal Isteník, Milan Pásek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městské divadlo Brno uvedlo premiéru muzikálu Let snů Lili  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.