Inspektoři zavřeli pekárnu v Králově Poli. Našli trus hlodavců i plíseň

Autoři | Foto Potraviny na pranýři

Podpěrova pekárna v brněnském Králově Poli si od Státní zemědělské a potravinářské inspekce vysloužila červenou. Kontroloři v provozovně na Palackého třídě našli trus hlodavců, plíseň i rezavé regály, kvůli čemuž museli podnik okamžitě uzavřít. O den později už se ale pekárna podle informací na webu potravinářů znovu otevřela.

Inspektoři si posvítili Podpěrovu pekárnu v brněnském Králově Poli. Pracovníky Státní zemědělské a potravinářské inspekce čekalo nemilé zjištění. Provozovna na Palackého třídě byla ve stavu, kdy ji museli okamžitě zavřít. K tomu došlo v úterý 4. listopadu.

Podle informací, které inspektoři zveřejnili na svém webu Potraviny na pranýři, v podniku nalezli trus hlodavců a také další stopy po jejich působení. Taktéž jim vadil výrazně zanedbaný úklid a znečištění prostor. „Hrozí riziko kontaminace potravin z důvodu nevyhovujících prostor. Zaznamenali jsme také výskyt plísní na výrobních zařízeních, předmětech, površích i na stropě. Jsou poškozené stěny i stropy, kovové regály i police rezaví,“ uvedli inspektoři na webu, kde také zveřejnili fotky z místa.

Kontrolované osobě jsme na základě zjištěných nedostatků uložili úplný zákaz užívání prostor a zahájíme s ní správní řízení o uložení pokuty,“ dodali potravináři. Podle informací na webu Potraviny na pranýři ale již ve středu 5. listopadu došlo ke znovuotevření pekárny.

 „Je-li provozovna uzavřena inspektorem SZPI, je to vždy na základě zjištění závažného porušení hygienických předpisů, kdy stav v provozovně nebo její části neumožňuje garantovat bezpečnost potravin nebo pokrmů uváděných do oběhu. Při uložení zákazu inspektoři kontrolované osobě sdělí, jaká opatření musí splnit, aby mohl být zákaz uvolněn. Jakmile kontrolovaná osoba opatření splní a zjedná nápravu neuspokojivého stavu, inspektoři provedou opakovanou kontrolu a v případě uspokojivého výsledku zákaz užívání prostor uvolní. Následně inspektoři zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ popsal již dříve standardní postup mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Pekárna vystupuje i pod názvem Bílovická pekárna, s pekárnou v Bílovicích nad Svitavou a jejich známým Bílovickým chlebem ale nemá nic společného. Podnik z Bílovic se v minulosti kvůli názvu dokonce soudil, avšak bez úspěchu.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky SZPI, potravináři, myši, trus, potraviny, pekárna, Brno

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.