Počasí dnes-3 °C, zítra-2,2 °C
Sobota 15. února 2025  |  Svátek má Jiřina
Bez reklam

Většina školních jídelen na jihu Moravy přesoluje polévky. Kuchařky solí od oka

Autoři | Foto ZŠ Svatoplukova

Množství soli v polévkách, které loni vařily jihomoravské školní jídelny, ve většině případů nevyhovovalo. Ze 135 měření hygieniků bylo v pořádku 18 vzorků, 61 vzorků obsahovalo zvýšené množství soli a 56 vysoké množství. Nadměrné solení je dlouholetým problémem. Situace se nicméně postupně zlepšuje, ze skladů mizí dochucovadla i vysoce průmyslově zpracované potraviny. Řekla to ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Marcela Hadámková.

Optimální koncentrace soli je stanovena do 0,4 procenta, do 0,7 je vyšší, ale ještě ne alarmující. Nad 0,7 procenta je už riziková. Ze zjištění hygieniků vyplývá, že se množství soli v polévce pohybovalo od 0,33 gramu do 3,6 gramu na porci. Kromě toho je běžnou praxí, že pokud se více solí polévka, je slanější i hlavní chod či svačina. Světová zdravotnická organizace doporučuje u zdravé populace pět gramů soli na den. U menších dětí, od čtyř do šesti let, jsou to tři gramy a u dětí od sedmi do deseti let čtyři gramy.

Orientační měření hygieniků v mateřských, základních a středních školách i dětských skupinách také ukázalo, že až 55 procent kontrolovaných jídelen solí takzvaně od oka. Více než polovina nemá přehled o spotřebě soli a 31 procent nečte etikety na výrobcích ohledně množství soli.

Součástí měření je rovněž edukace personálu, na kterou se hygienici zaměřují i v tomto týdnu při školení hygienického minima. „Snažíme se vymýtit vysoce průmyslově zpracované potraviny, dochucovadla, různé šťávy pod masa. Učíme i, jak číst etikety, a nabádáme k používání odměrek. Vhodné také je, aby pokrmy ochutnával více než jeden člověk, třeba tři lidé," sdělila Hadámková.

Důležité podle ní je, že kuchařky a kuchaři mají vůli situaci zlepšit, a kde hygienici opakované měřili, tak ve většině případů bylo soli méně. Personál jídelen se nicméně potýká i se stížnostmi učitelů, kterým jídlo přijde nedochucené. „Školní stravování je ale primárně pro děti, ne pro učitele nebo cizí strávníky. Učitelé by navíc dětem měli jít příkladem," míní ředitelka odboru.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky solení, sůl, školy, potraviny, hygiena, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina školních jídelen na jihu Moravy přesoluje polévky. Kuchařky solí od oka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.