Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 9. ledna 2025  |  Svátek má Vladan
Bez reklam

Nejvíce potravinami plýtvají lidé z generace Z. Snaží se o změnu, pomoct jim mohou influenceři

Mladí lidé rádi diskutují o udržitelnosti a preferují bio a eko produkty. Paradoxně však v jejich domácnostech končí nejvíce potravin v koši. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně proto vedou výzkum zaměřený na generaci Z a plýtvání potravinami. Snaží se získat jejich pozornost pomocí aplikace nebo skrze influncery na sociálních sítích.

Výzkum zaměřený na mladé

Podle vědců z Mendelovy univerzity v Brně generace Z plýtvá potravinami nejvíce ze všech, ačkoliv veřejně prezentuje zájem o udržitelnost. Rozhodli se proto zaměřit výzkum právě na tuto mladou generaci a hledat způsoby, jak je o problematice informovat.

Příslušníci generace Z jsou lidé narození zhruba od poloviny 90. let do roku 2010.

V předchozí fázi několikaletého výzkumu se odborníci rozhodli rozebrat jejich popelnice a zmapovat, co nejvíce vyhazují. Dvacátníci podle získaných dat průměrně vyhazují 43,4 gramů jídla na osobu za den. Z výzkumu také vyplynulo, že téměř o polovinu méně vyplýtvají tito mladí lidé, pokud bydlí s rodiči.

Lidé z generace Z plýtvají potravinami ze všech nejvíce. Vědci z Brna jim prozkoumali popelnice

Mladí lidé rádi diskutují o udržitelnosti a preferují bio a eko produkty. Paradoxně však v jejich domácnostech končí nejvíce potravin v koši. Vědci z Mendelovy univerzity v Brně proto vedou výzkum zaměřený na generaci Z, během kterého analyzují...

Spolupráce s influencery

Mladí velkou část informací přebírají z internetu, nejvíce pak ze sociálních sítí jako Instagram, TikTok nebo X. Proto brněnští vědci povolali na pomoc influencery, skrz které se snaží předávat užitečné informace a propagovat kampaň Nebuď Trash.

„Spolupráce s influencery, jako jsou Rozárie Haškovcová, Anna Sochorová či Jan Špaček se ukazuje jako klíčová pro dosažení autentického propojení s mladou generací. Výsledky ukazují, že studenti ztrácí zájem o off-line aktivity, jako jsou přednášky či workshopy. Nejlepší formou je online komunikace zaměřená na rychlá stručná sdělení a snadno aplikovatelné rady,“ přiblížila vedoucí projektu Lucie Veselá

Za plýtváním stojí špatná organizace

Nejvíce v koši končí ovoce a zelenina, na dalším místě se umístilo pečivo. Podle zjištění brněnských vědců za tím stojí zejména špatná organizace nákupů a vaření, pohodlnost a obecně konzumní způsob života.

„Udržitelné zacházení s potravinami je pro mladší respondenty méně intuitivní. Očekávají, že vedení domácnosti, hospodaření a nakládání s potravinami pro ně bude větší téma až později. Konkrétně až se zcela osamostatní a založí vlastní rodiny,“ vysvětlila výzkumná pracovnice z organizace INESAN Kateřina Rohanová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky MENDELU, jídlo, plýtvání, studenti, popelnice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce potravinami plýtvají lidé z generace Z. Snaží se o změnu, pomoct jim mohou influenceři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.