Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Brněnské vesmírné firmy pracují na družici s kamerou. Bude hlídat nebe nad Ukrajinou

Sestrojit a vypustit do vesmíru družici nesoucí kameru s vysokým rozlišením je cílem mise Drak, na níž pracuje sdružení brněnských kosmických firem Brno Space Cluster. Data z družice, která by se měla na oběžnou dráhu dostat v roce 2026, mají sloužit obraně i obnově Ukrajiny, řekli dnes zástupci firem novinářům.

„Data z družice lze využít jak k obranným účelům, pokud bude válka ještě pokračovat, ale také k obnově země po skončení války. Na oběžné dráze zůstane satelit nejméně pět let," uvedl předseda Brno Space Cluster Petr Kapoun.

Družice vzniká za podpory Brna i ministerstva dopravy, které podepsalo memorandum s ukrajinskou státní kosmickou agenturou. „Na misi Drak nejvíce oceňuji to, že jde aktivitu vycházející přímo od firem, tedy zdola, nejde o projekt organizovaný státem," uvedl ministr Martin Kupka (ODS).

Brno Space Cluster vznikl v roce 2021 a v současné době má 22 členů, loni členské firmy vykázaly obrat přesahující 350 milionů korun.

Aktivitu brněnských vesmírných firem podpořil také ukrajinský velvyslanec Vasyl Zvaryč. „Válka se vyvíjí a jen munice a technika nestačí. Tento satelit dá Ukrajině nový technologický nástroj pro obranu její územní celistvosti, civilních obyvatel i infrastruktury," řekl novinářům.

Na financování projektu se podílejí státní i soukromé instituce, dnes pořadatelé spustii crowdfundingovou kampaň, do níž se může každý zapojit. Na webu mise Drak mohou lidé přispět na vznik družice, kamery i její umístění na raketu. Cílová částka kampaně je 150 milionů korun.

„Celkové náklady mise se budou pohybovat ve stovkách milionů korun a rozhodně nebudou hrazeny pouze z peněz vybraných crowdfundingem. Cílem je umožnit lidem, aby se na misi mohli podílet, ať už se vybere jakákoliv částka, mise Drak odstartuje," doplnil Kapoun.

Nyní je hotová první generace kamery z vysokým rozlišením, pro misi Drak ale vznikne druhá generace na základě již existující technologie. „V současné době chceme zhmotnit vizi do prvních prototypů, které brzy začneme stavět," dodal Kapoun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Mise Drak

Štítky Ukrajina, vesmír, správa, bezpečnost, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské vesmírné firmy pracují na družici s kamerou. Bude hlídat nebe nad Ukrajinou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.