Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Stovky lidí zavítaly do vyškovského pivovaru. Prohlédli si areál a diskutovali o jeho budoucnosti

Přes šest set místních i turistů zavítalo v sobotu do areálu vyškovského pivovaru. Prohlédli si várenský dvůr a prošli sýpkou do vířivé kádě. V jiné budově vystoupali do lahvovny nebo nahlédli do ležáckých sklepů a spilek, ve kterých probíhalo kvašení piva. S vedením města lidé také diskutovali o budoucnosti areálu.

Pivovar praskal ve švech

Město Vyškov se nedávno stalo vlastníkem pivovaru a přilehlého okolí. Událo se tak po mnoha letech, kdy radnice zájem odkoupit areál pivovaru opakovaně projevovala. V sobotu to na místě praskalo ve švech, na komentované prohlídky dorazily stovky Vyškovanů a lidí z okolí, ale i spousta bývalých zaměstnanců.

Role průvodce pro více než šest set lidí se ujal bývalý vyškovský sládek Dušan Táborský. V pivovaru začínal v dělnické profesi v roce 1991, po třech letech pracoval jako podsládek a o dekádu později převzal místo sládka. Stál tak u zrodu nových druhů piv a roky dělal pivovarskému řemeslu dobré jméno.

Zájemci si prohlédli například ručně klepaný kotel z roku 1941. „Raritou varny je, že se pod kotlem topilo plynem, což už dnes není vidět. Většinou se používá pára, olej nebo elektřina. Kapacita kotle je asi 140 hektolitrů, tolik se dalo uvařit na jednu várku, která trvala zhruba osm hodin,“ uvedl na webu města Táborský.

Vyškovský pivovar odkoupí město, rozhodli zastupitelé. Chtějí opět vařit pivo a propojit areál se zámkem

Vyškovský pivovar po letech přešel do vlastnictví města, které za areál zaplatí přes 75 milionů korun. Vedení města plánuje využít prostor pro kulturní akce, ve hře je také možnost obnovení výroby piva v menším měřítku. Záměr propojit pivovar se...

Areál ožije kulturou

Místostarosta Vyškova Karel Goldemund (VY) návštěvníkům vysvětloval, že potrvá řadu let, než se podaří areál pivovaru, zámku i zámecké zahrady propojit ve smysluplný celek, který by plochy oživil v oblasti kultury, společenského setkávání a obecně trávení volného času.

„Nechceme nicméně, aby bylo území do té doby vnímané jen jako chátrající a prázdný prostor za železnými vraty. Máme zájem areál otevírat lidem, kulturní hodláme určitě opakovat. Zájemci zároveň vidí autentická místa, kde se někdejší pivní značky vařily, současně vnímají, že technologicky mají prostory své nejlepší roky dávno za sebou. Vaření piva zachovat chceme, ovšem už formou minipivovaru,“ nastínil Goldemund.

Ohodnoť článek

Foto se svolením města Vyškov

Štítky pivovar, kultura, veřejnost, prohlídky, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky lidí zavítaly do vyškovského pivovaru. Prohlédli si areál a diskutovali o jeho budoucnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.