Počasí dnes15 °C, zítra13 °C
Pondělí 21. října 2024  |  Svátek má Brigita
Bez reklam

Do Vyškova přijeli hasiči z celého Česka, aby soutěžili ve vyprošťování. Brňáci skončili druzí

Na Mistrovství ve vyprošťování u dopravních nehod ve Vyškově minulý týden soutěžilo šestnáct týmů hasičů z celého Česka. Akce zahrnovala simulace různých typů nehod a odborný seminář. Hasiči z Brna obhajovali zlatou medaili, ale tentokrát skončili druzí za týmem z Pardubic. Třetí místo obsadili hasiči z Plzně.

Týmy z celého Česka

Celkem šestnáct týmů hasičů z celé republiky se předvedlo na jedenáctém ročníku soutěže zvané Mistrovství ve vyprošťování u dopravních nehod. Akce se uskutečnila minulý čtvrtek na Masarykově náměstí v centru Vyškova. Utkalo se čtrnáct krajských týmů a jeden profesionální tým hasičů podniku Škoda auto z Mladé Boleslavi. Šestnáctým týmem byli hosté, předvedli se hasiči z rumunského Temešváru.

„Z pohledu hasičů nejde pouze o soutěžní akci, ale také o způsob získávání nových zkušeností a zdokonalování již nabytých dovedností. Dopravní nehody jsou totiž statisticky druhým nejčastějším typem událostí, ke kterým hasiči vyjíždějí. Jejich dokonce výrazně více než požárů,“ popsal mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Součástí akce byl také odborný seminář, který se uskutečnil den před soutěží a kde se soutěžící a pozvaní hosté věnovali zejména tématům elektromobility, novým technologiím nebo alternativním zdrojům pohonu vozidel.

Simulace různých nehod

Během soutěže se každý čtyřčlenný tým musel vypořádat s vylosovanou a předem neznámou dopravní nehodou. V průběhu přípravy vraků na místo nehody se družstvo uzavřelo do izolace. Po odstartování se tak vždy poprvé setkalo s připraveným scénářem. „Důležitá byla proto také rozhodnost velitele, jaký postup k vyproštění jedné zraněné osoby zvolí. Situace se na těchto soutěžích proto velmi blíží zásahům u skutečných dopravních nehod,“ doplnil Mikoška.

Nad celou soutěží dohlížel sbor rozhodčích, kteří se zaměřovali na taktiku, techniku a první pomoc. Důležitá byla i doba, za jakou hasiči zraněného z vozu vyprostili. Časový limit soutěžního pokusu byl dvacet minut.

Jihomoravský tým obhajoval zlatou medaili z posledního mistrovští v Kroměříži, které proběhlo před dvěma lety. V těžké konkurenci vybojovali hasiči ze stanice Brno-Lidická druhé místo, umístili se těsně za vítězným družstvem z Pardubického kraje. Třetí příčku obsadili hasiči z Plzeňského kraje.

Ohodnoť článek

Foto se svolením HZS JMK

Štítky HZS ČR, hasiči, soutěž, nehoda, Brno, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Vyškova přijeli hasiči z celého Česka, aby soutěžili ve vyprošťování. Brňáci skončili druzí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.