Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Obce na jihu Moravy sčítají škody po zářijových povodních. Oproti severní Moravě by měly být minimální

Jak velké škody nadělala zářijová povodeň na jižní Moravě, zatím obce stále zjišťují. Mají na to tři měsíce, tedy do poloviny prosince. Proti severní Moravě jsou škody minimální, protože voda se vylila z břehů pouze na Veličce a částečně na Dyji. V těchto místech se však podařilo rychle uklidit a škody odstranit. Rozvodněná Svratka, kterou se podařilo udržet v korytě, napáchala škody na stavbě protipovodňových opatření v Brně, ale zatím není zřejmé jak velké a zda budou mít dopad na termín dokončení. Vyplývá to z informací, které sdělili zástupci měst a obcí.

Povodí Moravy zjišťuje vzniklé škody

Dyje se rozlila do některých domů v Podhradí nad Dyjí. Podle starostky Petry Išové (Pro klidné Podhradí nad Dyjí) sahala v domech nejvýše do třiceti až čtyřiceti centimetrů a po odčerpání bylo potřeba převážně jen uklidit. Ve Znojmě voda částečně zaplavila zahrady mezi Dyjí a Mlýnským náhonem a dál po proudu už jen některá pole v okolí Jevišovky. „Souhrnně za ORP Znojmo budou přesné údaje k dispozici až po předložení zpráv o povodni ze strany jednotlivých obcí a dalších subjektů. Za účasti vodoprávního úřadu proběhla zatím šetření za účelem zjištění škod na majetku Povodí Moravy," řekla mluvčí Znojma Petra Šuláková.

Ve Velké nad Veličkou poničila povodeň most, po kterém teď mohou chodit jen pěší. Obec už ale před povodní chystala projekt na nový. Starosta Petr Šmidrkal (Za Rozvoj Velké) doufá, že do konce příštího roku by obec mohla mít stavební povolení.

Rozvodněnou Moravu se podařilo udržet ve městech jižní Moravy v korytě, vylila se na pole v okolí Rohatce a zemědělci předpokládají, že na nich nebudou moct pracovat několik týdnů.

Hasiči na jihu Moravy evidují v souvislosti se záplavami a větrem přes dva a půl tisíce výjezdů

Jihomoravští hasiči evidují 2546 výjezdů kvůli záplavám a silnému větru, což je průměrný počet za dva měsíce. Nejvíce zásahů bylo na Brněnsku. Pomáhali i v jiných krajích, zejména v Moravskoslezském a Olomouckém.

Brno se dokázalo vyhnout velkým škodám

Brnu se podařilo větším škodám vyhnout díky manipulaci na nádržích na Svratce, Svitava nakonec zůstala o pár centimetrů v korytě. Vzdutá hladina Svratky však poničila na některých místech protipovodňová opatření budovaná podél ulice Poříčí. „Aktuálně se zjišťují a sumarizují škody. Řešíme zaměření změn v korytě. Jsou podemleté části obrubníků a stezek, byly zaplavené připravené podkladní vrstvy komunikací. Rovněž došlo k poškození násypu břehů a voda odplavila ornici. Násypy a břehy byly poškozeny především v místech, kde nebyly kompletně dokončeny všechny konstrukce opevnění břehů," uvedl mluvčí Brna Filip Poňuchálek. Zhotovitel momentálně řeší škody s pojišťovnou. Zda a jak ovlivní povodňové škody konečnou cenu díla, zatím není možné podle Poňuchálka určit. Poslední a zároveň podruhé posunutý termín dokončení je v dubnu příštího roku.

Ani v dopravě nezpůsobila velká voda na jihu Moravy větší potíže. Všechny železniční tratě i silnice jsou sjízdné bez omezení. Jedinou výjimkou je sesunutý svah v Bílovicích nad Svitavou, kde je úsek u kostela nutné objíždět po místních komunikacích, tranzitní doprava přes Bílovice vůbec nesmí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Pospíšilová

Štítky záplavy, povodně, škody, jižní Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce na jihu Moravy sčítají škody po zářijových povodních. Oproti severní Moravě by měly být minimální  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.