Počasí dnes22 °C, zítra16 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Hasiči na jihu Moravy evidují v souvislosti se záplavami a větrem přes dva a půl tisíce výjezdů

Jihomoravští hasiči evidují 2546 výjezdů kvůli záplavám a silnému větru, což je průměrný počet za dva měsíce. Nejvíce zásahů bylo na Brněnsku. Pomáhali i v jiných krajích, zejména v Moravskoslezském a Olomouckém.

Jihomoravští hasiči v souvislosti se záplavami a silným větrem evidují bezmála 2550 výjezdů. Novinářům to dnes řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Tolik výjezdů mívají průměrně zhruba za celé dva měsíce. Konkrétně šlo kvůli záplavám a silnému větru o 2546 výjezdů, počítáno do dopoledne 19. září. Loni za celý rok měli hasiči 14 142 výjezdů, tedy každý měsíc 1179 výjezdů. Za dva měsíce jich tedy evidují průměrně 2358.

Počet výjezdů v souvislosti se záplavami se zvedl v pátek 13. září, následně ještě více o den poté a také v neděli 15. září. „V neděli pokračovali hasiči v obdobných činnostech jako den před tím. Plnili pytle s pískem, stavěli provizorní protipovodňová hrazení, monitorovali vodní toky, odstraňovali popadané stromy, čerpali vodu a současně řešili standardní události nesouvisející s počasím,“ popsal tehdy mluvčí na webu. V pondělí 16. září počet výjezdů klesl, a to zhruba na úroveň pátečního dne.

Nehoda vlaku s bagrem, stavění hrází i čištění přehrady. Jihomoravští hasiči mají napilno

Jihomoravští hasiči stále evidují desítky výjezdů v souvislosti s počasím. V neděli vyjížděli k 965 událostem, do pondělní sedmé hodiny večerní to bylo 188 událostí. I když je číslo razantně nižší, stále jde o počet výjezdů výrazně vybočující z...

Nejvíce událostí v souvislosti se záplavami a silným větrem hasiči evidují na Brněnsku, a to 573, o něco méně jich bylo na Blanensku. Přes 400 jich registrují v Brně, přes 300 na Znojemsku. Nejméně událostí evidují na Břeclavsku, a to 189. Zasahovali však i v jiných krajích, takových událostí evidují dvě desítky.

S následky rozsáhlých a ničivých záplav po vytrvalém dešti se potýkají zejména Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého kraje. Voda ze záplav se rozlila do řady měst a poničila desítky domů tak, že se budou muset zbourat. Škody se předpokládají v desítkách miliard korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením HZS JMK

Štítky ČR, záplavy, počasí, hasiči, Jihomoravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči na jihu Moravy evidují v souvislosti se záplavami a větrem přes dva a půl tisíce výjezdů  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.