Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Areál Ústředního hřbitova v Brně se od pondělí otevře návštěvníkům, zatím pouze pěším

Ústřední hřbitov v Brně se po měsíční uzavírce znovu otevře pro pěší, auta budou moct do areálu vjet po odstranění posledních překážek. Hřbitov byl uzavřen kvůli vyvráceným stromům, jejich odklízení nyní pokračuje. Na jaře pracovníci hřbitova plánují výsadbu nových stromů.

Celý areál Ústředního hřbitova v Brně se v pondělí po měsíci otevře návštěvníkům. Přístupný bude zatím pouze pro pěší. Správa hřbitovů očekává, že poslední překážky z cest odstraní do středy, následně umožní i vjezd autům. Lidé v těchto dnech s ohledem na blížící se Dušičky navštěvují hřbitovy více. „Na Ústřední hřbitov volaly a psaly s dotazem na otevření stovky lidí týdně,“ řekla dnes novinářům ředitelka správy Alena Říhová.

Vlivem podmáčené půdy a silného větru se v polovině září na městských hřbitovech vyvrátilo několik stromů a další hrozily pádem. Ústřední hřbitov tak byl od 13. září uzavřený, od 1. října byla přístupná pro pěší pouze vrchní část. Ve většině areálu uplynulý měsíc pracovali lesníci, stromolezci i arboristé. „Prodlužovat uzavření už ale bylo neúnosné. Lidé už v minulém týdnu přijížděli s tím, že si chtějí opravit hroby, na lince jsme evidovali i 2500 telefonátů týdně, mailem posílali dotazy i stížnosti. S ohledem na bezpečnost to ale nešlo jinak,“ uvedla ředitelka.

Ústřední hřbitov je zavřený. Pokácet se musí dvacet stromů, další budou přibývat

Počasí, které panovalo v minulých dnech, zapříčinilo potíže v mnoha brněnských parcích a také na hřbitovech. Většinu z nich se podařilo otevřít 23. září, výjimku však tvoří Ústřední hřbitov, kde operují arboristé, kteří určují, jaké stromy budou...

Odborníkům se podařilo odstranit všechny stromy, které by mohly ohrožovat zdraví návštěvníků nebo poškodit hroby. Na některých místech budou ještě pracovat, podle Říhové to ale pro návštěvníky bude znamenat jen drobné omezení. Na jaře nechá správa vysadit nové stromy, počítá se 70 až 100 kusy. Měly by být již vzrostlé, nejméně třímetrové, dodala ředitelka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Správy hřbitovů města Brna

Štítky ČR, správa, Brno, pohřebnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Areál Ústředního hřbitova v Brně se od pondělí otevře návštěvníkům, zatím pouze pěším  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.