Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Ústřední hřbitov je zavřený. Pokácet se musí dvacet stromů, další budou přibývat

Počasí, které panovalo v minulých dnech, zapříčinilo potíže v mnoha brněnských parcích a také na hřbitovech. Většinu z nich se podařilo otevřít 23. září, výjimku však tvoří Ústřední hřbitov, kde operují arboristé, kteří určují, jaké stromy budou muset pokácet. Do dnešního dne je jich dvacet a budou přibývat.

K vývratům stromů docházelo kvůli vydatným dešťům a silnému větru. Správa hřbitovů města Brna areál největšího městského hřbitova uzavřela a otevře ho přibližně do dvou týdnů.

Pracovníci v areálu hřbitova provádějí tahové zkoušky, díky kterým zjistí, zda je strom stabilní a bezpečný. Tahová zkouška je přístrojová metoda určená pro exaktní stanovení statických poměrů stromu jako celku. Testuje se odolnost stromu proti zlomu i jeho odolnost vůči vyvrácení.

„Snahou je mírnit důsledky této pohromy, proto se odborníci zaměřili nejdříve na nejstarší část hřbitova, kde se nacházejí kanceláře SHMB, obřadní síň a veřejné toalety. Tato část by měla být pro návštěvníky dostupná od čtvrtka 26. září 2024. Další prioritní částí hřbitova je ta v okolí rozptylové loučky,“ vysvětlil na webu města Brna mluvčí Filip Poňuchálek.

„Naší snahou je nenarušit poslední rozloučení, která se v obřadní síni a na rozptylových či vsypových loučkách konají. Proto jsou tyto dvě lokality kontrolovány jako první a budou přístupné v nejbližších dnech. Okolí obřadní síně bude přístupné od čtvrtka 26. září, o dva či tři dny později bude následovat část, kde se nachází loučky. Všechny bych tímto chtěla poprosit o pochopení a trpělivost. Ústřední hřbitov je největší v České republice a kontrola stovky stromů nějakou dobu potrvá. Hlavní je pro nás bezpečnost návštěvníků,“ podotkla ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

V souvislosti s kácením pracovníci vysadí nové stromy. Jejich výsadba se bude koordinovat s projektem rekonstrukce cestní sítě na Ústředním hřbitově.

Ohodnoť článek

Foto se souhlasem MMB

Štítky hřbitov, stromy, počasí, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústřední hřbitov je zavřený. Pokácet se musí dvacet stromů, další budou přibývat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.