Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Senior v obchodě na Brněnsku zkolaboval a zastavilo se mu srdce. Zachránil ho osmnáctiletý mladík

Osmašedesátiletý muž zkolaboval při nákupu v Pohořelicích, sesunul se mezi regály. Rychlá reakce prodavačky a osmnáctiletého Patrika, který provedl srdeční masáž, mu zachránila život. Záchranáři na místě obnovili jeho životní funkce a muž se nyní zotavuje. Mladík byl za svou odvahu oceněn.

Osmašedesátiletý muž a osmnáctiletý mladík se nikdy předtím nepotkali, ale osud je jednoho dne spojil. Začátkem září šel starší muž nakupovat do obchodu v Pohořelicích na Brněnsku. Mezi regály náhle zkolaboval a jeho srdce přestalo bít, nastala zástava oběhu. Prodavačka rychle zareagovala, zavolala na tísňovou linku a vyběhla ven žádat o pomoc. Osmnáctiletý Patrik, který byl poblíž, okamžitě přiběhl a podle pokynů operátora začal muži masírovat srdce, dokud nepřijela záchranka.

„Mluvil jsem s paní prodavačkou, která předávala pokyny a vše na místě velmi schopně organizovala. Věděl jsem, že je tam někdo zdatný, kdo provádí masáž srdce. Ocenil jsem i to, že svědci události zachovali klid,“ popsal situaci záchranář Michal Mádr, který byl oporou na telefonu.

Muž při chytání ryb nedaleko Brna zkolaboval a spadl do vody. Život mu zachránil náhodný svědek

Klidný den s prutem u rybníka se pro seniora z Brněnska změnil v boj o život. Udělalo se mu nevolno, zkolaboval a spadl do vody. Život mu zachránil náhodný svědek, které jej vylovil a oživoval do příjezdu záchranářů.

Když na místo dorazila lékařská a záchranářská posádka, navázala na resuscitaci za použití defibrilátoru a podala léky. Spojenými silami se tak podařilo obnovit životní funkce pacienta. „Chtěla bych moc pochválit Patrika, který prováděl masáž srdce skutečně kvalitně, napomohl tak k záchraně života,“ sdělila lékařka Lea Hrnčířová, která byla s dalšími kolegy na místě.  Seniora záchranáři ve stabilizovaném stavu předali na koronární jednotku Fakultní nemocnice Brno k další péči.

Osmašedesátiletý pacient je už doma a zotavuje se. „Je přede mnou ještě dlouhá cesta k uzdravení, ale cítím se moc dobře. A chtěl bych poděkovat všem, kdo mi pomohli. Paní prodavačce Marii, operátorovi na tísňové lince, Patrikovi, záchranářům i zdravotníkům v nemocnici. Vděčím jim za svůj život,“ děkoval.

Statečného studenta záchranáři pozvali na stanici do brněnských Bohunic, aby mu poděkovali za to, jak nebojácně se zachoval. „Jsem hlavně šťastný, že je pán v pořádku, dal jsem do toho všechno. Když se pacient probral, měl jsem hrozně dobrý pocit. Každý by se měl snažit pomoci, když je někdo další v nouzi,“ uzavřel příběh se šťastným koncem mladý zachránce.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením ZZS JMK

Štítky ZZS JMK, zástava, srdce, záchrana, obchod, Pohořelice, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senior v obchodě na Brněnsku zkolaboval a zastavilo se mu srdce. Zachránil ho osmnáctiletý mladík  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.