Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

VIDEO: V Brně demonstrují desítky lidí. Podpora Izraele je podle nich nekritická

U sochy Tomáše Garrigua Masaryka na brněnském Komenském náměstí stojí lidé s černobílými šátky, palestinskými vlajkami a nápisy free Palestine. Přišli podpořit kolektiv Proti dehumanizaci, který na dnešní den svolal demonstraci proti nekritické podpoře Izraele a za respektování mezinárodního práva.

Vlajky a arafaty

Na náměstíčku před sochou Tomáše Garrigua Masaryka se sešla více než stovka lidí. Brněnský kolektiv Proti dehumanizaci tam na dnešní pátou hodinu svolal demonstraci. Účastníci vyjadřují svou nelibost vůči podpoře státu Izrael, která je podle nich nekritická. Zároveň poukazují na nutnost respektování mezinárodního práva. Demonstranti chtějí zburcovat zejména představitele Masarykovy univerzity.

„Víme, že se o svou bezpečnost bojí poslední rok palestinští, muslimští i židovští studenti a akademici. Je hrozné, když se někdo cítí v nebezpečí pouze za své náboženství, kulturu nebo barvu kůže. Silně se proto vymezujeme proti vší nenávisti a opravdu důrazně si přejeme, aby naše aktivity přispívaly k rozšíření soucitu, a ne pocitu nebezpečí. Kritika kroků Izraele není antisemitská a není žádným způsobem zaměřena proti židovským studentům. Postoje a konání české vlády a vedení MUNI a podpora pokračování masakru nepodpoří jejich pocit bezpečí,“ sdělila v tiskové zprávě Simona Hendrychová z kolektivu Proti Dehumanizaci.

Kritika děkana

Aktivisté kritizují jednání Stanislava Balíka, děkana brněnské Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a čerstvě zvoleného senátora. Právě on podle nich 2. října vyjádřil nepodmíněnou podporu Izraeli. „Stojím za Izraelem, za jedinou demokracií na Blízkém východě. Za v zásadě zázračným státem, který vznikl téměř z ničeho, který je vystaven dlouhá desetiletí obrovskému nepřátelství svých sousedů“ sdělil po útoku Iránu na Izrael pro Českou televizi děkan a senátor Stanislav Balík (nez.). 

„Mimo jiné tím přehlíží Nakbu, tedy etnické čištění historické Palestiny, při kterém nově vzniklý Izrael vysídlil 700 tisíc lidí, a tvrdí, že Izrael vznikl z ničeho,“ uvedli na svých sociálních sítích členové kolektivu Proti dehumanizaci. Balík později pro Brněnskou Drbnu sdělil, že za svým výrokem si pevně stojí. 

Od politiků k akademikům

Podle demonstrantů čeští političtí představitelé obecně nereflektují izraelské útoky, ke kterým dochází od začátku října minulého roku. Mimo jiné ale také poukazují, že hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu vydal návrh na zatykač pro izraelského premiéra a ministra obrany, stejně jako pro přední představitele Hamásu, čemuž se pozornosti ze strany českých politiků, dle demonstrantů, též nedostává. Zmiňují, že Česká republika jako jediný stát zablokovala výzvu Evropské unie k okamžitému příměří mezi Izraelem a Libanonem.

„Požadujeme, aby Masarykova Univerzita i Česká republika, přestaly ignorovat utrpení a zasadily se za okamžité příměří. Odmítáme jakoukoli formu nenávisti nebo diskriminace na základě příslušnosti k národu, etniku, náboženství či jiné identitě včetně antisemitismu a islamofobie. Vedení univerzity se účastní akcí podporujících izraelský režim, zajišťuje jejich konání na univerzitě a vyjadřuje selektivní solidaritu pouze izraelskému studentstvu. Svým nekritickým přístupem k Izraeli tak přispívá k dehumanizaci Palestinců a lidí arabského původu a k podpoře islamofobie v České republice,“ sdělili na svých sociálních sítích zástupci kolektivu. Informovali také, že demonstrace je legální a nenásilná.

Kolektiv Proti dehumanizaci je brněnský studentský kolektiv. Jeho členové pořádají například piety, demonstrace, vzdělávací cykly, ale i kulturní akce. Tvrdí, že jejich cílem je zvyšovat povědomí o historii útlaku, vztazích a kultuře, ale také humanizovat lidi, kteří jsou v současném českém kontextu přehlížení či démonizováni.

Organizátoři během akce prezentují otevřený dopis s požadavky na vedení Masarykovy univerzity a jejích jednotlivých fakult. Požadavky vychází zejména ze spoluprací univerzity s izraelskými akademickými institucemi. Kolektiv požaduje transparenci právě těchto spoluprací, ale také jejich postupné ukončování a nenavazování nových. Transparentnost univerzity vyžadují i v tématu podpory Izraelského režimu jako takového, a to zejména v rámci přijímání izraelských ambasadorů a darů. Požadují respekt univerzity a veřejné vyjádření solidarity palestinskému lidu, to jak ze strany vedení MU, tak i ze strany Stanislava Balíka. Posledním bodem žádají, aby Masarykova univerzita vyzvala vládu České republiky k podpoře okamžitého příměří. 

„Demonstrujeme, protože nemůžeme dál klidně studovat, když všechny univerzity v Gaze byly zničeny. Nechceme být součástí instituce, která k tomuto násilí mlčí, a dokonce ho podporuje. Požadujeme okamžité příměří a vyjádření naší univerzity," uvedla v tiskové zprávě Valerie Třebická z kolektivu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Markéta Katrin Špoková

Štítky demonstrace, Palestina, Izrael, aktivismus, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CZ Moris

...izraelské útoky, ke kterým dochází od začátku října minulého roku. Jako že si Izrael jen tak, jednoho dne řekl, že bude útočit? Asi tam byl nějaký spouštěč. O tom se mlčí?

Dnes, 18:49Odpovědět

Lubomir Chladek

„Demonstrujeme, protože nemůžeme dál klidně studovat, když všechny univerzity v Gaze byly zničeny. Nechceme být součástí instituce, která k tomuto násilí mlčí, a dokonce ho podporuje. Požadujeme okamžité příměří a vyjádření naší univerzity," uvedla v tiskové zprávě Valerie Třebická . Je dobře vidět na všech těchto mladých studentech že mají dobře vymité mozky když neznají skutečnost treoristické skupiny Hamas to jím v žádném případě ani trochu nevadí že teroristická skupina Hamas v poklidu vraždí všechny obyvatele Izraele.

Dnes, 18:38Odpovědět

VIDEO: V Brně demonstrují desítky lidí. Podpora Izraele je podle nich nekritická  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.