Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Návštěvníci vyškovského zooparku uvidí několik mláďat. Čekají na ně například selátka

Návštěvníci vyškovského zooparku uvidí i několik mláďat. Narodila se třeba malpa plačtivá či zebu zakrslý. Děti si ale nejvíce užívají osmi selátek prasete mangalica. novinářům to dnes řekl zoolog zařízení Jiří Sekvenc.

Zoopark je domovem pro asi 750 zvířat. Specializuje se na původní druhy domácích a hospodářských zvířat, návštěvníci v něm však najdou i ta, která patří k ohroženým druhům. K vidění jsou například různé druhy skotu, ale i drůbeže či králíků. Mláďata v zooparku rodí některé druhy i několikrát za rok. „Daří se jim dobře a všechna už jsou k vidění. I ta, která se narodila v září,“ uvedl zoolog zařízení Jiří Sekvenc.

Nejnovějším přírůstkem je opice malpa plačtivá, původním domovem těchto zvířat je Jižní Amerika. Malpy umí díky své chytrosti používat jednoduché nástroje jako například kameny k roztloukání ořechů. Toho využili lidé, kteří pomáhají tělesně postiženým. V roce 1979 založili v USA sdružení, které cvičí malpy jako asistenční zvířata pro tělesně postižené. Opičky jim pomáhají zvládat každodenní činnosti. „Očekáváme, že další malpa přijde na svět ještě ke konci roku,“ uvedl zoolog.

Králíci ve Vyškově dostanou nový domov. V zooparku skončil klecový chov

Králici z vyškovského zooparku se dočkají nového výběhu, v zařízení skončil klecový chov. Na děti v parku čeká nové vodní hřiště, zaměstnanci také chytají novou expozici s domácími i divokými morčaty. Chtěli mít hotovo před prázdninami, ale otevření...

Děti si podle něj nejvíce užívají osmi selátek prasete mangalica, která se narodila na začátku září. Najdou je v Babiččině dvorečku, což je jedna z nejoblíbenějších částí zoo. Na dvorečku si mohou děti nejen hladit a krmit zvířata, ale i vyzkoušet, co obnáší práce chovatele. Třeba uklidit po zvířeti trus. „Selátka jsou ale plachá, nejsou hladicí. Děti je nicméně mohou spatřit hodně zblízka. Honí se, poskakují, to se dětem líbí,“ uvedl zoolog.

Mezi přírůstky je například i zebu zakrslý, který přišel na svět 23. září, také skot cachena z poloviny září či jak domácí, který se narodil už v polovině června. Už před létem se narodil samec watusi a ještě o něco dříve třeba tur domácí dahome nebo velbloud dvouhrbý. Zoopark na malé ploše otevřel ještě jako Koutek živé přírody v srpnu 1965. V roce 2006 se propojil s dinoparkem, který prezentuje asi 50 částečně pohyblivých soch prehistorických ještěrů. Loni jej i s dinoparkem navštívilo asi 190 tisíc lidí, meziročně zhruba o 10 tisíc méně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Zoopark Vyškov

Štítky příroda, zvířata, mláďata, zoo, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci vyškovského zooparku uvidí několik mláďat. Čekají na ně například selátka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.