Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Vyškov dostal nejvyšší dotaci v historii. Na lesopark a obytnou zónu získal 85 milionů

Vyškov na plánovaný lesopark a novou zónu pro bydlení a obchod v lokalitě Na Hraničkách získal dotaci 85 milionů korun, nejvyšší dotační podporu v historii města. Poslouží k demolici současných objektů a terénním úpravám v areálu po bývalém zemědělském podniku Lukrom. Radnice o tom informovala na svém webu. Hrubý odhad nákladů na obnovu území činí zhruba 130 milionů korun.

Peníze město dostane z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) Zelená infrastruktura. „Je to obrovský úspěch a výsledek několikaměsíčního intenzivního úsilí týmu lidí. Dotaci rozprostřeme na tři dílčí akce: samotnou zhruba tříměsíční demolici, infrastrukturální výstavbu v letech 2025 a 2026 a na vlastní výsadbu zeleně," uvedl místostarosta Karel Goldemund (sdružení VY).

Vznik lesoparku je součástí uvažované širší přestavby území situovaného mezi Sídlištěm Osvobození a vlakovým nádražím, které je nedílnou složkou státem chystané modernizace železnice. Hrubý odhad nákladů na obnovu území činí asi 130 milionů korun. „Moudřejší budeme po výběrovém řízení na zhotovitele. Postupujeme tak dílčími kroky, které mají skončit v průběhu roku 2026. Území má charakter brownfieldu. Cílem je revitalizovat stávající zastaralé výrobně-skladovací plochy a objekty na lesopark. Vznikne veřejné prostranství charakteru městského parku, které bude propojovat centrum Vyškova přes rekonstruované vlakové nádraží s plánovanou i stávající rezidenční zástavbou," řekl Goldemund.

Projekt vychází z dlouhodobých strategických záměrů města. Podél hranic lesoparku je v plánu pás keřů, počítá se s dvouřadou alejí z platanů javorolistých, v jiné části se počítá s výsadbou 90 listnatých stromů – javorů, jasanů, dubů či jeřábů. „Propojení s historickým centrem a se státem chystanou modernizací železnice povede k významnému zkrácení vzdáleností mezi jednotlivými zónami Vyškova a k výraznému oživení celého území," dodal místostarosta.

Dotace 85 milionů korun je nejvyšší v historii města. Na rozšíření domu s pečovatelskou službou v Tyršově ulici získal Vyškov v letech 2008 a 2009 ze státního rozpočtu 25 milionů, s opravou nástupního prostoru podchodu pod průtahem o rok později pomohla patnáctimilionová dotace.

Současný areál začal v napojení na železniční vlečku vznikat na konci 50. let 20. století. V té době se nacházel na okraji zástavby města, okolo byly jen sady a pole. Na začátku 70. let vzniklo v jeho přímé návaznosti sídliště Na Hraničkách, na konci 80. let pak nad ním vzniklo rozsáhlé Sídliště Osvobození. Společně s dalšími výrobními a skladovacími plochami se tak areál ocitl uvnitř obytné zástavby.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením města Vyškova

Štítky dotace, evropské fondy, bydlení, lesopark, Vyškov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyškov dostal nejvyšší dotaci v historii. Na lesopark a obytnou zónu získal 85 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.