Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Aerační věže Brněnské přehrady ustály povodně, vodohospodáři s potápěči je připravují na zimu

Aerační věže v Brněnské přehradě, které zajišťují dobrou kvalitu vody, zůstaly po povodni nepoškozené. Vodohospodáři je nyní připravují na zimu, kdy bude hladina snížena. Potápěči kontrolují stav zařízení, aby zajistili jejich bezpečnost a funkčnost pro další sezónu.

Zařízení velká voda nepoškodila

Aerační věže, které zajišťují dobrou kvalitu vody v Brněnské přehradě, jsou po povodni v pořádku. Stav zařízení pravidelně kontrolují vodohospodáři spolu s potápěči. Po úspěšné letní sezóně nyní začínají přípravy na zimní období. Předběžné vypouštění vody z nádrže korigování povodňové vlny bylo pro věže náročnou zkouškou.

Aerační věže slouží hlavně k promíchávání vodního sloupce jezera. Využívá se principu dopravy okysličené vody, která je pod hladinou, do bezkyslíkatých oblastí nad dnem.

„V průběhu dvou dní činil pokles hladiny v nádrži dva a půl metru a následně stejným tempem došlo k ještě většímu vzestupu. K tomu se do nádrže dostávalo množství naplavenin unášených proudem řeky. Obavy z poškození věží proto byly na místě. Dojít mohlo zejména k mechanickému poškození, například zlomení pružného tubusu, nasátí plavenin, a tím poškození čerpadel, nebo ke zborcení tubusů vlivem rychlého snížení hladiny,“ uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Povodí Moravy s pomocí potápěčů proto začalo v tomto týdnu kontrolovat, zda věže neutrpěly nějaké poškození. „Podle prvotních informací, které v současné době máme, je aerační systém v pořádku. Ke kontrole dávkovacího zařízení se dodavatel dostane později, ale i tam předpokládáme plnou provozuschopnost na novou sezónu v roce 2025,“ doplnil Gargulák

Technická závada na elektrárně Brněnské přehrady dnes dopoledne snížila odtok vody, vodohospodáři očekávali přetečení přes stavidla, ale průtok by nebyl ohrožující. Závada byla odpoledne odstraněna. Vodohospodáři také upravili manipulaci na nádrži...

Potápěči věže připraví na snížení hladiny

V následujících dnech budou potápěči postupně sklápět věže níže pod hladinu, aby mohli vodohospodáři začít se snižováním hladiny. Ta bývá přes zimu o čtyři metry níže než v létě. „Hladinu snižujeme každý rok na podzim po ukončení plavební sezóny. Zimní hladina nám poskytuje prostor v nádrži pro zachycení povodní, které mohou Brnu hrozit s jarním táním. Snížená hladina je ale dobrá také kvůli vymrznutí břehů,“ vysvětlil Gargulák.

Vodohospodáři nádrž vypouštějí pomalu, aby docházelo k pozvolnému poklesu hladiny přibližně třicet centimetrů za den. Takový pokles odpovídá manipulačnímu řádu a je pro vodní živočichy bezpečný. Během zimy jsou aerační věže sklopeny a upevněny ke dnu nádrže, aby byly chráněny před ledem, který by je mohl poškodit nebo zdeformovat.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Povodí Moravy

Štítky povodně, voda, počasí, déšť, Povodí Moravy, Brněnská přehrada, vodohospodáři, potápěči, Prygl, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aerační věže Brněnské přehrady ustály povodně, vodohospodáři s potápěči je připravují na zimu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.