Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Gameři hrají průměrně 25 hodin týdně. Nejvíc frčí League of Legends a World of Warcraft, zjistili brněnští vědci

Hraním videoher strávili lidé zapojení do výzkumného projektu Masarykovy univerzity v Brně Czech Gamers v průměru 25,4 hodiny týdně. Nejhranějšími hrami byly League of Legends a World of Warcraft. Z projektu, který mapoval životy hráčů po tři roky, také vyplynulo, že si přibližně polovina díky hraní našla kamarády a většině hraní zlepšuje náladu a ulevuje od stresu. Do kategorie potenciálně rizikové hraní spadá 2,5 procenta hráčů. Výsledky najdou praktické využití v boji proti stigmatizaci hraní her či při zlepšování diagnostiky a léčbě závislostí, uvedl v tiskové zprávě mluvčí univerzity Radim Sajbot.

Tým akademiků pod vedením Lukase Blinky sbíral data ve třech vlnách od podzimu 2021 do jara 2023 pomocí dotazníků a hloubkových rozhovorů. Snahou bylo zachytit negativní i pozitivní dopady hraní. Zaměřovali se také na to, proč lidé hrají počítačové hry, co u hraní zažívají a co jim to přináší. Sběru se mohl zúčastnit každý dospělý člověk, který aktivně hraje hry. Do projektu se zapojilo přes 14 tisíc respondentů, přičemž 662 odpovědělo ve všech třech vlnách sběru. Většinu vzorku, 83 procent, tvořili muži.

„Díky tomu, že jsme hráče oslovili třikrát v průběhu tří let, můžeme zhodnotit jejich vztah ke hrám z dlouhodobého hlediska. Závislostí na hraní se někdy straší, my ale ukazujeme, že je poměrně vzácná. Hry naopak mohou rozvíjet a podporovat. Například polovina našich hráčů si díky hraní našla nové přátele," uvedl Blinka. Jako další pozitivní aspekty výzkum uvádí třeba to, že hráči zlepšují své dovednosti, a cítí se tak sebevědomější.

Někdy ale hry přinášejí víc negativních důsledků než těch pozitivních, což výzkumníci označují jako potenciálně rizikové hraní. Zatímco v jednom časovém bodě uvádí riziko závislosti přibližně dvě procenta hráčů, při opakovaném dotazování to je půl procenta. Z dřívějších výzkumů týmu vyplývá, že stejná doba strávená hraním her může v různých kontextech znamenat neškodnou vášeň i naznačovat závislost. Hráči v riziku závislosti stráví hraním zhruba 40 a více hodin týdně. K samotné rizikovosti ale vstupuje řada faktorů, mezi jinými osobnostní charakteristiky hráče, zejména schopnost zpracovat negativní emoce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky hry, internet, školy, věda, gameři, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gameři hrají průměrně 25 hodin týdně. Nejvíc frčí League of Legends a World of Warcraft, zjistili brněnští vědci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.