Počasí dnes16 °C, zítra11 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

V Brně se prodlužuje naděje na dožití, ale klesá plodnost. Podívejte se na analýzu věkové struktury Brna

Datový portál města Brna vydal aktualizovanou analýzu věkové struktury města a městských částí. Ta mimo jiné napovídá, kde by v následujících letech mohly začít vznikat například nové školky nebo také domovy pro seniory.

V Brně má trvalý pobyt přes 400 tisíc obyvatel

V minulém roce mělo poprvé trvalý pobyt v Brně zřízeno více než 400 tisíc obyvatel. A počet obyvatelstva města dále pozvolně narůstá. Dle webu města Brna se snižuje úmrtnost jeho obyvatel ve všech věkových skupinách, zároveň se prodlužuje také naděje na dožití. Plodnost se však v posledních letech snižuje.

„Znát věkovou strukturu populace města je důležité kvůli dalšímu plánování. Smysl to má zvláště v měřítku městských částí. S každou věkovou skupinou se pojí jiný typ služeb, ale taky dopravní infrastruktury nebo volnočasových aktivit,“ sdělil v tiskové zprávě radní pro oblast participace Petr Bořecký (KDU-ČSL).

V Brně bydlí lidé ze 150 zemí světa. Cizinců je v jihomoravské metropoli téměř 70 tisíc

Brno na svém webu zveřejnilo informaci o tom, že v jihomoravské metropoli stejně jako jinde v České republice přibývá cizinců. V rámci města Brna je podle měsíčně aktualizované statistiky ministerstva vnitra v současnosti přihlášeno k trvalému nebo...

Počet dětí v Brně stoupá

Dětská složka, a tedy osoby do čtrnácti let, tvoří dle městských dat necelých šestnáct procent celkového obyvatelstva města Brna i jeho částí. V roce 2011 to bylo třináct procent. „Sledování dětské složky populace je zcela zásadní pro oblast školství a plánování kapacit. Při znalosti aktuálních dat věkové struktury lze zjednodušeně modelovat, jak se bude situace vyvíjet v následujících letech. Lze předpokládat, že jak se silnější věkové kohorty dětí narozené mezi roky 2015–2021 budou posouvat do nižšího a vyššího školního věku, bude dále sílit tlak na kapacity základních i středních škol. Naopak vysoké školství čeká větší nápor pravděpodobně až po zhruba 5 letech,“ informoval Bořecký.

Nejvíce dětí se dle dat vyskytuje v Žabětíně, kde dětská složka tvoří více než dvacet procent obyvatel. Kvůli nedávné výstavbě nových bytů se právě do této oblasti v posledních letech nastěhovalo mnoho mladých rodin. Vysoké procento obyvatelstva dětského věku mají také Ivanovice a Medlánky. Nejméně se objevuje v městských částech Brno-Jih, Nový Lískovec, Bohunice nebo třeba Královo Pole.

Narůstá i počet seniorů

Zvýšila se ale i procenta brněnského seniorského obyvatelstva. V roce 2011 to bylo procent osmnáct. Z nově publikovaných dat vychází, že nyní se počet seniorů pohybuje okolo 82 tisíc, tvoří tedy více než dvacet procent obyvatel.

Nejvyšší procenta seniorů se vyskytují v městských částech Kohoutovice, Starý Lískovec, Řečkovice a Mokrá hora nebo Bohunice. Většinou se jedná o oblasti se staršími sídlištní zástavbami, jejichž původní obyvatelé postupně zestárli a jejich potomci se ve většině případů odstěhovali.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky věk, analýza, děti, senioři, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se prodlužuje naděje na dožití, ale klesá plodnost. Podívejte se na analýzu věkové struktury Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.