Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně bydlí lidé ze 150 zemí světa. Cizinců je v jihomoravské metropoli téměř 70 tisíc

Brno na svém webu zveřejnilo informaci o tom, že v jihomoravské metropoli stejně jako jinde v České republice přibývá cizinců. V rámci města Brna je podle měsíčně aktualizované statistiky ministerstva vnitra v současnosti přihlášeno k trvalému nebo přechodnému pobytu téměř 65 tisíc cizinců. V Brně aktuálně bydlí lidé z téměř 150 států světa. Hned po Slovácích je v Brně nejvíc Ukrajinců, a to přes 31 tisíc. Následují Vietnamci a Rusové.

Všechny dosavadní trendy změnil rok 2022, kdy vypukla ruská agrese na území Ukrajiny

Slováků, kteří mají v Česku zvláštní postavení, protože se sice mezi cizince počítají, ale velká část z nich se nemusí na českých úřadech k pobytu vůbec hlásit, je v evidenci ministerstva vnitra necelých 9 tisíc, což je podle webu Brna podhodnocené číslo. K pobytu se nemusejí hlásit ani občané Evropské unie s pracovními smlouvami, kteří tvoří nezanedbatelnou část cizinců pobývajících v Brně. Podle webu Brna tak nelze přesně určit, kolik cizinců v Brně žije.

Růst počtu cizinců nabral na intenzitě po roce 2015, kdy firmy začaly nabízet místa při velmi nízké nezaměstnanosti v Česku. „V roce 2011, kdy byla ekonomika ovlivněna globální ekonomickou krizí, počet cizinců v Brně dokonce klesal. Nyní je trend přesně opačný, a jak už je řečeno výše, počet cizinců dosahuje téměř 70 tisíc,“ napsal Jan Zvara na webu města Brna.

Všechny dosavadní trendy změnil rok 2022, kdy vypukla ruská agrese na území Ukrajiny. „Z Ukrajiny přišlo jen do Brna více než 20 tisíc nových registrovaných obyvatel. Skokově tak narostl celkový počet cizinců, který již tvoří velmi výrazný podíl brněnského obyvatelstva. Protože se status občanů Ukrajiny legislativně upravoval, existují ve statistikách výrazné propady a nárůsty,“ popisuje Zvara.

V Brně bydlí lidé ze 150 států

V Brně aktuálně bydlí lidé z téměř 150 států světa. Hned po Slovácích je v Brně nejvíc Ukrajinců, a to přes 31 tisíc. Následují Vietnamci a Rusové. Významně jsou v Brně zastoupeni i občané Rumunska, Indie, Bulharska, Turecka nebo Kazachstánu.

Statisticky zajímavý je skokový nárůst zastoupení obyvatel Filipín. Za dva roky jejich počet v Brně stoupl na 899. Důvodem je podle webu jihomoravské metropole cílená poptávka firem po zaměstnancích v tomto regionu.

Na trhu práce se v Brně pohybuje přes 69 tisíc zahraničních pracovníků

K lednu 2023 bylo na kontaktních pracovištích Úřadu práce v Brně registrováno téměř 63 tisíc pracujících cizinců. Dalších více než 6 tisíc podnikajících cizinců registruje Živnostenský úřad. „Celkem se na trhu práce v Brně pohybuje přes 69 tisíc zahraničních pracovníků. V celém kraji je to pak více než 105 tisíc zahraničních pracovníků. Nejvíce zahraničních pracovníků je z EU nebo ze států, u kterých není potřebné k přístupu na pracovní trh povolení. Tato situace je obdobná v okrese Brno-venkov a v celém kraji,“ vysvětlil Zvara.

Během uplynulých patnácti let se počet pracovníků ze zahraničí v Jihomoravském kraji více než ztrojnásobil. Důvody jsou propojení ekonomik, vstup do EU, globalizační trendy, ale také extrémně nízká nezaměstnanost v České republice a v Brně.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Brno-Freiheitsplatz2.jpg: SchiDDBrno_Katedrála_sv._Petra_a_Pavla_(St.Peter_and_St.Paul_Cathedral).jpg: JRodSilvaBrno-Lužánky_XIV.jpg: Millenium187Brno,_Vila_Tugendhat.jpg: Petr1987Ignis_Brunensis_Grandfinale_2007.jpg: Jiří NedorostBrno,_BVV,_výhled_z_výš

Štítky cizinci, statistika, analýza, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

vždyť co sedí v čele-není divu

Pondělí, 18. března 2024, 15:15Odpovědět

Diskutér T.

Samá kriminální verbeš a potom to tady tak vypadá!!!!

Pátek, 15. března 2024, 10:30Odpovědět

Olga Berankova

v Brne 150 cizincu je to velke cislo ,ale na brnenskestare radnici vlaje ceska vlajka a ukrajinska tam by spravne mela brnensa vlajka a ceska , prece nejsme v podruzi Ukrajiny jsme moravske samostatne mesto je to pamtecni mistojakdraka kolo nepatri to pod nikoho

Čtvrtek, 14. března 2024, 16:26Odpovědět

Kateřina Slavíčková

Ani ani jsem to nedočetla do konce. Vadí mně už jenom to číslo 70 000 na začátku.

Středa, 13. března 2024, 19:38Odpovědět

Ondra Sácký

Chápeš jistě, že Slováci se počítají mezi cizince. Že tvoří nejpočetnější skupinu. Že Brno je studentské město a spousta těch cizinců jsou studenti a tento článek chce čtenost.

Čtvrtek, 14. března 2024, 10:53Odpovědět

Jaroslav Šálovský

Co bereš? Projdi se po štatlu a hned uslyšíš, které verbeže je tady nejvíc.

Čtvrtek, 14. března 2024, 15:48Odpovědět

V Brně bydlí lidé ze 150 zemí světa. Cizinců je v jihomoravské metropoli téměř 70 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.