Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 25. září 2024  |  Svátek má Zlata
Bez reklam

Odborníci z Brna vytvořili databázi středověkých herbářů. Mohou pomoct při vývoji léků, věří

Odborníci z Masarykovy univerzity sestavili seznam zhruba 120 středověkých rukopisných herbářů. Tyto historické prameny v posledních desetiletích často slouží jako inspirace při vývoji nových léčiv. Některé zveřejněné herbáře jsou významné v celoevropském literárním kontextu.

Herbáře z různých archivů

Řimbaba nebo levandule proti molům, dubové jmelí a jitrocel na průjem. Podobné návody si již v době antiky lidé zaznamenávali do specializovaných spisů, tedy herbářů. Odborníci z Masarykovy univerzity nyní sestavili seznam asi sto dvaceti takových středověkých rukopisných herbářů uložených v českých archivech. Nyní se zaměřují na obsah těchto herbářů, kdy jednotlivým položkám přiřazují moderní botanická jména a další informace.

Databáze Herbaria manuscripta je volně dostupná veřejnosti, přičemž zatím jsou zpracovány alespoň částečné záznamy z pěti herbářů. Na rozdíl od pozdějších herbářů, středověké lékařské příručky obvykle neobsahovaly obrázky ani popisy rostlin, pouze jejich tehdejší názvy a využití v léčitelství.

Houbař našel na Pálavě vzácnou houbu. Ta rostla dosud pouze v USA

Amatérský český mykolog našel na Pálavě vzácnou houbu, která dosud rostla jen ve Spojených státech. Vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR ji identifikovali jako sesličku poduškovitou. Patří mezi vzácné a chráněné druhy a vyskytuje se v...

Pomoc při hledání nových léků

Podle Dany Stehlíkové z Ústavu klasických studií Filozofické fakulty Masarykovy univerzity by bylo příliš náročné zaznamenat v databázi účinky všech rostlin tak, jak jim ve středověku rozuměli lidé. Odborníci ale do databáze přidají výsledky výzkumu, který hodnotil účinky 48 rostlin na základě moderních lékařských studií.

„Původně jsme se chtěli věnovat pouze textům do 15. století a shromažďovat jen rukopisy psané ve středověku, ale postupně jsme svůj záběr rozšířili. Některé středověké texty totiž byly v oblibě i po tomto datu a opisovaly se třeba ještě v 17. století. Současně jsme začali zaznamenávat i rukou psané opisy herbářů, které byly vydávány od konce 15. století tiskem,“ uvedla v tiskové zprávě Stehlíková.

Tvůrci databáze Herbaria manuscripta věří, že by mohla být inspirací při hledání nových léků. Ve středověku lidé využívali mnohem širší spektrum rostlin než současná medicína, a to pro více různých zdravotních potíží.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením MUNI

Štítky MUNI, vědci, středověk, herbář, léky, zdravotnictví, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci z Brna vytvořili databázi středověkých herbářů. Mohou pomoct při vývoji léků, věří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.