Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Veselí nad Moravou je připravené na stoletou vodu. Starosta Kolář doufá, že k evakuaci nedojde

Veselí nad Moravou je připravené na stoletou vodu. Řeka se v posledních hodinách k této úrovni nebezpečně blíží. Případná evakuace se bude odvíjet od toho, kolik v Moravě přiteče vody od Uherského Hradiště, řekl po zasedání povodňové komise starosta Petr Kolář (Společně pro Veselí). 

Nejvíce jsou podle něj ohrožená historická část města, konkrétně ulice Rybáře, Rybníček a Kožešinská. Měřící stanice přímo ve Veselí chybí. Nejbližší je až ve Spytihněvi na Zlínsku. Přesný průtok se proto odhaduje velmi špatně. SItuace by měla být stabilizovaná. Kolář doufá, že k evakuaci nedojde. 

Koryto Moravy v centru města téměř praská ve švech. Voda se místy rozlévá na cyklostezku, do zahrádek, ale také na dvůr jedné z budov městského úřadu. Z mostů pozorují kalnou a prudce tekoucí vodu desítky místních lidí, hovoří o tom, že některým se do bytů dostala voda z kanalizace, jiní mají zatopené zahrádky nebo museli zabezpečit lodě.

Hasiči postavili hráze z pytlů s pískem. „Ty je ale potřeba posílit, hasiči proto instalují půl kilometru dlouhou stěnu, která na nejrizikovějších místech přidá dalších osmdesát centimetrů,” uvedl za jihomoravské hasiče Jiří Pelikán.

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) dal odborníkům z Povodí Moravy za úkol, aby před večerní krajskou povodňovou komisí co nejlépe spočítali prognózu dalšího vývoje. Grolich očekává případný nárůst hladiny až v ranních hodinách, kdy přiteče voda z Bečvy. 


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josef Vybíral

Štítky Morava, jižní Morava, Veselí nad Moravou, řeka, povodně, evakuace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veselí nad Moravou je připravené na stoletou vodu. Starosta Kolář doufá, že k evakuaci nedojde  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.