Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

VIDEO: U Milosrdných bratří v Brně evakuovali celou nemocnici. Pacienti jsou v bezpečí

, aktualizováno 14. září 2024, 17:50

Z brněnské nemocnice byli kolem sobotní páté hodiny úspěšně evakuováni všichni pacienti. První z nich byli do jiných krajských nemocnic přesunuti už v pátek večer, konkrétně šlo o pacienty z jednotky intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačního i resuscitačního oddělení. Městské zařízení leží v záplavovém území u Svratky, jejíž hladina stoupá. Podle aktuální předpovědi by se neměla vylít z koryta, voda ale kanalizací stoupá do nemocničního suterénu, kde je zdroj elektřiny.

Evakuace se celkem dotkla 180 lidí. V průběhu pátečního večera bylo do ostatních brněnských nemocnic přesunuto asi pětačtyřicet nejohroženějších pacientů. Spolu s pacienty do Bohunic, svaté Anny a SurGalu zamířil také personál, osobní dokumentace a potřebné léky.

Většina zbylých pacientů už byla přepravena do nemocnic ve zbytku kraje. Záchranáři je nejčastěji převáželi do nemocnic v Blansku, Tišnově, Ivančicích nebo třeba Vyškově. Spíše než akutní povodňová vlna pacienty ohrožují vody podzemní. Areálu hrozí, že bude odříznut od proudu.

„Pokud by se voda dostala do suterénu, kde je zdroj elektřiny, přišli bychom o všechny přístroje, záložní zdroje energie, IT síť i kuchyň," uvedl ředitel nemocnice Pavel Piler. Dodal, že rozhodnout o evakuaci bylo bezprecedentní a nesmírně obtížné. O přesunu pacientů dal personál předem vědět rodinným příslušníkům. Každý by měl vědět, v jaké nemocnici se jeho příbuzný nachází.

Kdy se pacienti na Polní vrátí, vedení nemocnice zatím neví. S evakuací pomáhal, kdo mohl. Kromě péče o pacienty a zajišťování převozu se zaměstnanci snažili ochránit také nemocniční majetek.

Zvýšené hladiny řek ohrožují také Vojenskou nemocnici v Brně, která leží u Svitavy, a břeclavskou nemocnici, která je u Dyje. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) tam zatím stačí standardní preventivní opatření a provoz by neměl být přerušen.


AKTUALIZACE:  Z nemocnice ve Štýčicích byl kolem 17:10 byl evakuován poslední pacient. Nemocnice je nyní uzavřena, na jednotlivých odděleních zůstává sloužící personál v pohotovosti, uvedla mluvčí Milosrdných bratří Andrea Šromová.

Štítky Brno, U Milosrdných bratří, nemocnice, evakuace, povodně, pacienti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Šálovský

Tvl, aspoň si to po sobě přečtite, než to vypustíte...

Neděle, 15. září 2024, 16:06Odpovědět

Michal Pokorný

To oni na rychlo, aby bylo co číst a byli první.

Neděle, 15. září 2024, 16:25Odpovědět

VIDEO: U Milosrdných bratří v Brně evakuovali celou nemocnici. Pacienti jsou v bezpečí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.