Počasí dnes24 °C, zítra21 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

VIDEO: Hladiny řek na jihu Moravy stouply. Zatím za to může zejména upouštění přehrad

Vodohospodáři upouštějí vodu z přehrad na jihu Moravy, aby připravili prostor pro očekávané povodňové průtoky. Odtok z Brněnské přehrady byl zvýšen na 55 metrů krychlových za sekundu, což zvedá hladinu Svratky. V Židlochovicích je vyhlášen první povodňový stupeň.

Upouštění přehrad pokračuje

Na tocích na jihu Moravy přibývají povodňové stupně, vesměs jde ale o manipulace vodohospodářů, kteří z vodních děl upouštějí více vody, aby přehrady mohly zachytit pozdější očekávané povodňové průtoky.

Vodohospodáři upouštějí vodu také z Pryglu. To vede ke zvýšení hladiny řeky Svratky. „V rámci povodňových komisí Jihomoravského kraje města Brna bylo rozhodnuto o zvýšení odtoku z Brněnské přehrady na 55 kubíků za sekundu,“ uvedl na webu Povodí Moravy mluvčí podniku Petr Chmelař.

Firma, která staví protipovodňová opatření na Poříčí, odvezla včas stroje. Loni voda bagry pohltila

Zhotovitelé protipovodňových opatření na Svratce v Brně přesunuli materiál a stroje na bezpečné místo a rozšířili zúžené úseky řeky. Hasiči po varování meteorologů začali v místě stavby plnit pytle s pískem. Předešli tak situaci z loňského prosince,...

Obavy v Židlochovicích

Na prvním povodňovém stupni, který značí bdělost, jsou například Dyje u vodního díla Vranov či ve Znojmě, následně Dyje u Nových Mlýnů a v Břeclavi. Na prvním povodňovém stupni je i Svratka v Židlochovicích na Brněnsku.

Starosta Židlochovic Jan Vitula (Vaše Židlochovice) předpokládá, že by povodňová vlna měla skončit v polích, a ne v ulicích města. „Povodí Moravy váhalo s odpouštěním Brněnské přehrady, protože o povodních se vědělo čtyři dny dopředu, ale vypouštění na maximum začalo až ve čtvrtek odpoledne,“ uvedl Vitula pro ČTK.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky Povodí Moravy, ČHMÚ, počasí, déšť, přehrad, Prygl, povodně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Ať nám bílá paní Vaňková k tomu něco řekne, nebo už ujela do bezpečí?

Pátek, 13. září 2024, 11:32Odpovědět

VIDEO: Hladiny řek na jihu Moravy stouply. Zatím za to může zejména upouštění přehrad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.