Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

V kraji se ruší kvůli počasí sportovní i kulturní akce. Připravte se na evakuaci, vyzvali hasiči

Kvůli extrémnímu počasí a hrozícímu nebezpečí zasedala dnes Povodňová komise Jihomoravského kraje. Vyzvala, aby pořadatelé zrušili plánované sportovní a kulturní akce. Hasiči lidem radí, aby byli připravení a nachystali si evakuační zavazadlo.

Rušení akcí

Povodňovou komisi jihomoravského kraje svolal hejtman Jan Grolich, který je zároveň jejím předsedou. „V porovnání s velkými povodněmi před dvaceti lety je připravenost dnes, včetně získaných dat, na úplně jiné úrovni. Důležité je ale samozřejmě být připraven na víc, než se možná ve skutečnosti stane,“ uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Hejtman také uvedl, že doporučuje zrušení konání větších venkovních akcí. Mohoho pořadatelů na výzvu již zareagovalo. Pořadatelé se kvůli riziku povodní rozhodli zrušit například Znojemské historické vinobraní. Podle starosty Františka Koudely (ODS) se jednalo o těžké, ale správné rozhodnutí. Bylo by podle něj s ohledem na bezpečnost obyvatel a návštěvníků nezodpovědné, aby se vinobraní konalo za každou cenu.

V Brně-Medlánkách se o víkendu kvůli počasí neuskuteční dlouho plánovaná oslava 100 let fungování tamního letiště. Na Brněnské přehradě v sobotu nebudou běžecké závody RunTour, na které se chystaly dvě tisícovky sportovců. Stejné rozhodnutí učinili pořadatelé běžeckého festivalu Skolíme Koliště v centru Brna. Neuskuteční se ani sobotní den otevřených dveří pivovaru Starobrno.

V Brně se připravují na vydatné deště. Hasiči plní pytle kolem Svratky, vodohospodáři upouští přehradu

V Brně probíhají preventivní opatření proti očekávaným přívalovým dešťům. Hasiči naplnili 5 tisíc protipovodňových pytlů pro hráze na Svratce. Povodí Moravy zvýšilo odtoky z nádrží, snižuje hladiny a varuje před vstupem do koryt řek. Počasí bude...

Hasiči doporučují evakuační zavazadlo

Na povodně jsou připraveni i jihomoravští hasiči. „Naše operační střediska jsou v pohotovosti. Hasiči pytlují, chystáme se hlavně v Brně na výstavbu hrází, hlavně v Brně. Lidé by určitě měli zvážit pohyb v okolí vysokých stromů. Půda bude podmáčená, kořeny stromů můžou povolit a hrozí pád,“ popsal ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

Na některých místech může dojít i k vyplavení kanalizací, proto doporučujeme evakuaci sklepů. „Pokud by došlo k té maximální vlně, je potřebné mít připravené osobní dokumenty a evakuační zavazadlo,“ doplnil Pelikán.

Neprojíždějte zatopené cesty, upozorňují v souvislosti s výstrahou meteorologů strážníci

Brněnští strážníci radí, jak se připravit na extrémní lijáky, které meteorologové v příštích několika dnech očekávají. Doporučují sledovat počasí, omezit pohyb venku, zabezpečit domov, parkovat bezpečně a dohlížet na starší či hendikepované blízké.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky HZS JMK, hasiči, voda, déšť, povodně, sklep, evakuace, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji se ruší kvůli počasí sportovní i kulturní akce. Připravte se na evakuaci, vyzvali hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.