Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Město Brno plánuje v následujících pěti letech přispět na MotoGP částkou 175 milionů korun

Brno a Jihomoravský kraj plánují společně investovat 350 milionů Kč na obnovení MotoGP. Závod bude podle zastupitelů ekonomickým přínosem státu, přestože dříve generoval ztráty. Opozice kritizuje investici, preferuje financování sportovních aktivit dětí a mládeže.

Investuje město i kraj

Brno a Jihomoravský kraj plánují společně investovat 350 milionů korun během příštích pěti let na obnovení závodů MotoGP v Brně. Tento záměr byl potvrzen memorandem, které schválili brněnští zastupitelé v úterý a krajští zastupitelé minulý týden.

Velká cena silničních motocyklů v Brně byla dlouhodobě jednou z nejvýznamnějších sportovních událostí v České republice, s návštěvností přesahující dvě stě tisíc diváků v nejúspěšnějších letech. Navzdory své popularitě však akce pravidelně generovala ztráty v řádu desítek milionů korun, především kvůli vysokému poplatku za licenci na pořádání závodů.

Od roku 2016 závod organizoval spolek složený ze zástupců města Brna, Jihomoravského kraje a regionální centrály cestovního ruchu. Poslední ročník Velké ceny se konal v roce 2020. Následně byl brněnský závod vyřazen z kalendáře šampionátu.

Jihomoravský kraj podpoří návrat MotoGP do Brna, ročně spolu s městem přispěje 35 milionů korun

Memorandum deklarující vůli podporovat v letech 2025 až 2029 konání závodů MotoGP v Brně dnes schválili zastupitelé Jihomoravského kraje. Plyne z něj, že kraj i město přispějí ročně na pořádání mistrovství světa silničních motocyklů 35 milionů...

Přínosy hlavně pro stát

Primátorka Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že hlavní finanční přínosy z akce plynou pro stát. Závody podle ní nicméně znamenají třeba více příležitostí také pro podnikatele.

„Co se týče ekonomické návratnosti, je akce finančním přínosem zejména pro stát. Proto by také měl být jeho příspěvek vyšší. Město jako takové přímý příjem z daní nemá, ale plynou pro něj jiné výhody. Je to například více příležitostí pro brněnské podnikatele, kteří mají větší tržby a možnost nabízet své služby lidem z celého světa,“ uvedla Vaňková.

Peníze radši dětem, říkají opoziční zastupitelky

Proti memorandu hlasovaly opoziční zastupitelky Jasna Flamiková (Zelení) a Jana Drápalová (Zelení). Veřejné peníze mají podle nich podpořit spíše sportování dětí nebo mládeže.

„Veřejné peníze by měly jít především do podpory sportu dětí a mládeže a do aktivit, které se dotknou všech obyvatel. Memorandum navíc zavazuje dávat ročně 35 milionů korun po dobu pěti let, a to v době, kdy se Brno zadluží kvůli stavbě multifunkční haly a chybí peníze na jiné projekty, uvedla Drápalová.

Potvrzeno! Do Brna se vrací MotoGP

Středa, 28. srpna 2024, 16:19Společnost

Potvrzeno! Do Brna se vrací MotoGP

Závody mistrovství světa silničních motocyklů se vrátí příští rok po pěti letech do Brna, řekl dnes novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Stát na akci finančně přispěje prostřednictvím Národní sportovní agentury, mělo by jít o desítky milionů korun....

Nový pořadatel

Teď pořadatelství zajistí Autoklub České republiky ve spolupráci s Automotodromem Brno. Zapojení Autoklubu část opozičních zastupitelů kritizovala, přičemž citovali server Investigace.cz. Podle něj Autoklub musel letos v dubnu vrátit přes 1,9 milionu korun z dotace, kterou mu poskytla Národní sportovní agentura.

„Zjištění nepřispívají důvěře v to, že bude Autoklub dobře nakládat s veřejnými penězi. Spíše to přináší pochybnosti, že část peněz vyletí komínem,“ uvedl opoziční zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno). Vaňková k tomu uvedla, že pokud je subjekt příjemcem peněz od NSA, považuje to za dostatečný důkaz věrohodnosti.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením MMB

Štítky moto, závody, okruh, příspěvek, MotoGP, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Brno plánuje v následujících pěti letech přispět na MotoGP částkou 175 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.