Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jihomoravský kraj podpoří návrat MotoGP do Brna, ročně spolu s městem přispěje 35 milionů korun

Memorandum deklarující vůli podporovat v letech 2025 až 2029 konání závodů MotoGP v Brně dnes schválili zastupitelé Jihomoravského kraje. Plyne z něj, že kraj i město přispějí ročně na pořádání mistrovství světa silničních motocyklů 35 milionů korun. Peníze by sloužily k úhradě tzv. zalistovacího poplatku, což jsou peníze, které musí pořadatel zaplatit promotérovi. Částka nicméně bude každoročně podléhat schválení, uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Součástí memoranda je dále Brno, spolek Autoklub České republiky a Automotodrom Brno.

Výše podpory pro jednotlivé kalendářní roky bude vycházet z finančních možností kraje a města. Samosprávy však deklarují vůli podporu poskytnout ve výši stanovené memorandem. Jeho součástí je také vyjádření zájmu vyvinout maximální úsilí pro ukončení soudních sporů vedených v souvislosti s insolvenčním řízením Spolku pro GP, který založil kraj a město. „Považujeme za vhodné, aby spory skončily. Předpokládám, že než budeme schvalovat konkrétní smlouvy, uzavřeme je soudním smírem. Věřím, že se dohodneme tak, aby z toho pro kraj neplynula finanční plnění,“ řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Proti memorandu hlasovala jako jediná opoziční zastupitelka Jana Drápalová (Spolu pro Moravu), která nesouhlasí s tak velkou podporou z veřejných peněz. „Mrzí mě také, že se při závodech téměř nepropaguje Brno a Jihomoravský kraj, jako je tomu například při Tour de France,“ sdělila zastupitelka. Podle Grolicha je součástí podpory na MotoGP také poskytnutí prostoru právě pro prezentaci regionu.

Potvrzeno! Do Brna se vrací MotoGP

Středa, 28. srpna 2024, 16:19Společnost

Potvrzeno! Do Brna se vrací MotoGP

Závody mistrovství světa silničních motocyklů se vrátí příští rok po pěti letech do Brna, řekl dnes novinářům premiér Petr Fiala (ODS). Stát na akci finančně přispěje prostřednictvím Národní sportovní agentury, mělo by jít o desítky milionů korun....

Závody by se do Brna měly příští rok vrátit po pěti letech. Zatímco dříve byl pořadatelem Spolek pro GP, teď pořadatelství zajistí Autoklub ve spolupráci s Automotodromem Brno. Finančně podpoří pořádání závodů vedle kraje a města i stát prostřednictvím Národní sportovní agentury, mělo by jít o desítky milionů korun. Podle prezidenta Autoklubu Jana Šťovíčka ale zajistí velkou část soukromé subjekty. Výše zalistovacího poplatku zatím není jasná, naposledy činila zhruba 160 milionů korun. Podle Šťovíčka ho kromě veřejných zdrojů z velké části zaplatí příjmy ze vstupného, důležitý je i hlavní partner skupina Creditas.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Automotodrom Brno

Štítky moto, závody, okruh, MotoGP, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský kraj podpoří návrat MotoGP do Brna, ročně spolu s městem přispěje 35 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.