Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Odpůrci lanovky v Brně přišli na radnici v maskách. Zastupitelé jejich petici berou na vědomí

Petici proti výstavbě lanovky z brněnských Pisárek k univerzitnímu kampusu v Bohunicích dnes projednali zastupitelé města. Podepsalo ji téměř 5 900 lidí. Radní pro dopravu Petr Kratochvíl to označil za začátek dialogu, žádné usnesení nicméně zastupitelé nepřijali. Odhlasovali pouze, to, že petici berou na vědomí.

Sál zaplnili lidé v maskách

Lidé, kteří se včera zúčastnili hlasitého pochodu městem, jenž měl vyjádřit nesouhlas s plánovanou stavbou lanovky, se zúčastnili zasedání zastupitelstva města Brna. Skupina přespala před radnicí na Dominikánském náměstí.

Zadní část sálu obsadily zhruba dvě desítky lidí s transparenty, někteří z nich na sobě měli masky havranů. „Brno hází, ejchuchu, miliardu do vzduchu,“ bylo napsáno na jednom z kartonových bloků „Trolejbus nám stačí, chcem slyšet zpěv ptačí,“ hlásal jiný transparent

Organizátor petice Jan Sychra vedení města předal petici, kterou podepsalo zhruba 5 900 lidí. „Nesouhlasíme s přístupem současné politické reprezentace, že je možné postavit kdekoliv cokoliv, protože příroda se přece posune. Jsme toho názoru, že nebyl adekvátně posouzen vliv na životní prostředí,“ uvedl Sychra. Po jeho řeči následoval mohutný potlesk z řad jeho podporovatelů.

VIDEO: Lidé v Brně protestují proti stavbě lanovky. Plánují přespat před radnicí

Hlasy proti výstavbě lanovky z Pisárek k univerzitnímu kampusu v Brně sílí. Asi stovka protestujících dnes za zvuku bubnů a s transparenty nad hlavami pochodovala Českou ulicí před radnici, kde plánují přenocovat. Ráno se zúčastní zastupitelstva a...

Začátek dialogu

Proti nařčení z nerespektování přírody se ohradil brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS). „Investoři se tam jistě museli setkat s ochranáři a splnit jejich požadavky. Věřím, že dokážeme najít cestu i v Brně. Vnímám to jako začátek dialogu, rád si sednu ke společnému stolu,“ řekl Kratochvíl.

Opoziční zastupitelka Jasna Flamiková (Zelení) navrhla usnesení, na základě kterého by Kratochvíl zorganizoval veřejné projednání s představením analýz ohledně stavby. Zastupitelé jej ale nepřijali. Odhlasovali pouze, to, že petici berou na vědomí.

Brněnský dopravní podnik získal pravomocné stavební povolení letos na jaře. Stavba má stát podle odhadů 950 milionů korun, město ji však celou z vlastního rozpočtu platit nechce a bude usilovat o dotace z fondů EU. Obhájci lanovky argumentují v její prospěch obecně tím, že do kampusu a okolí přijíždí denně hodně lidí a že by lanovku mohli využívat ti, kdo budou přijíždět na akce do multifunkční haly vedle pisárecké vozovny, která je ve výstavbě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky radnice, lanovka, stavba, kampus, ptactvo, zastupitelstvo, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

nepřehání už radní s bílou paní tyhle ptákoviny?Lanovka, hudební pavilon atp -kde na to vezmou? Ještě nedostavili řeku, multifunkční stadion v Pisárkách...Přitom Výstaviště zeje prázdnotou...

Středa, 11. září 2024, 10:01Odpovědět

Jiří Bilík

Čím větší kravina, tím víc Adidas. Na dopravu do Areny určitě lanovka nemá kapacitu. Je spíš pro plynulý malý zájem.

Středa, 11. září 2024, 09:47Odpovědět

Odpůrci lanovky v Brně přišli na radnici v maskách. Zastupitelé jejich petici berou na vědomí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.