Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Radní městské části Brno-střed zvažují zákaz elektrokoloběžek v pěší zóně

Městská část Brno-střed plánuje zakázat vjezd koloběžek a jednokolek do pěší zóny kvůli obavám chodců o bezpečnost. Radní očekávají schválení do konce roku. Společnost Bolt, která koloběžky provozuje, navrhuje jiné způsoby, jak zvýšit bezpečnost, například omezení rychlosti.

Zákaz vjezdu koloběžek a elektrických jednokolek do pěší zóny chtějí prosadit radní městské části Brno-střed. Důvodem jsou opakované stížnosti chodců, kteří se obávají o svou bezpečnost. Novinářům to dnes řekl místostarosta Zdeněk Machů (ANO). Žádost nyní projedná odbor dopravy brněnského magistrátu. Podle společnosti Bolt, která koloběžky jako jedna ze dvou firem nabízí, lze bezpečnost zvýšit i jinými způsoby.

„Rada schválila žádost o zřízení zákazu jednomyslně. Očekáváme, že nejpozději do konce roku by mohl vstoupit v platnost. Týkal by se pěší zóny, jako je náměstí Svobody, Masarykova ulice, Česká a přilehlých míst. Podobná vozidla tam dle našeho názoru nemají co dělat, vycházíme z úprav i v jiných městech," sdělil Machů. Připomněl třeba Madrid, kde by měly elektrické koloběžky zmizet z ulic do konce října. "Se zástupci poskytovatelů (sdílených koloběžek) jsme o situaci jednali naposledy loni o prázdninách. Zlepšení nepřicházelo,“ dodal místostarosta.

Muž v Brně sejmul koloběžkáře z Bangladéše. Při parkování ho nabral na kapotu

Tak trochu štěstí v neštěstí měli dva řidiči v centru jihomoravské metropole. Při výjezdu ze svého parkovacího místa nabral šofér osobního auta na kapotu mladého cizince, jenž okolo svištěl na koloběžce. Ačkoliv se koloběžkářovi nic nestalo, při...

Z dat společnosti Bolt plyne, že centrum Brna je nejoblíbenějším cílem uživatelů. „Nedává tedy smysl lidem sdílené koloběžky zakazovat, ale spíše otevřít konstruktivní diskusi mezi zástupci města a provozovateli mikromobility. Názor městské části nás mrzí právě zejména kvůli absenci konzultací. Jsme přesvědčeni, že existuje řada možností, jak zvýšit bezpečnost a zlepšit parkování v pěší zóně při vzájemné spolupráci. Mezi naše návrhy patří například snížení rychlosti v určitých úsecích nebo časech během dne,“ řekl generální ředitel pro mikromobilitu v České republice a na Slovensku Peter Mesarč. Věří, že po konzultacích s radnicí najdou řešení, které umožní tento způsob dopravy zachovat.

Sdílené koloběžky mohou lidé v Brně využívat čtvrtým rokem. Již v předchozích letech bylo problémem parkování koloběžek na nevhodných místech. Brněnský magistrát loni uvedl, že situaci vyřešila novela tržního řádu, která odpovědnost za parkování dopravních prostředků přenáší na provozovatele služby. Nyní jdou problémy spojené s elektrokoloběžkami hlavně na vrub jejich uživatelů. Často si neuvědomují, že pro jízdu na elektrokoloběžce platí stejná pravidla jako pro jízdu na kole.

VIDEO: Muž z Brna neukočíroval elektrokoloběžku a skutálel se do řeky. Před utonutím ho zachránili policisté

V brněnských Obřanech v pátek po půlnoci muž nezvládl jízdu na své elektrokoloběžce, naboural a skutálel se do blízké řeky. Celý karambol naštěstí viděli svědci, kteří na pomoc přivolali republikové policisty. Tonoucímu muži tím zachránili život.

„Letos dosud evidujeme 22 přestupků. Nejčastěji, jedenáctkrát, šlo o jízdu na chodníku, sedmkrát pak o jízdu v protisměru. Relativně nedávno jsme se zabývali sraženým dítětem od koloběžkářky na náměstí Svobody. Kolize s chodci vedle stylu jízdy nepříznivě ovlivňuje i to, že koloběžky nejsou slyšet,“ řekl mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Koloběžky hojně využívají také kurýři s jídlem, třeba ti spolupracující s firmou Wolt. „Koloběžky, stejně jako kola, umožňují hladký přístup k těžko dostupným restauracím, a proto může mít jejich zákaz negativní dopad na některé pobočky. Může se tím prodloužit čas doručení jídla k zákazníkovi. Skutečný dopad však nelze v tuto chvíli odhadnout,“ uvedla mluvčí Woltu Jana Jarošová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky správa, doprava, koloběžka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Kundela

22 přestupků na kolobezkach za rok? To vidím v centru za hodinu...

Středa, 11. září 2024, 08:51Odpovědět

V K

Kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Místo toho, aby se s "novinkou" v mobilitě lidí pracovalo a našel se konsensus, je daleko snadnější ji zakázat. Z pohledu historie lidstva je to vlastně zažitá praxe - snad už jen to upalování a tortura se v moderní společnosti toliko neuplatňuje. Každý vlastník el. koloběžky moc dobře ví, že jízda po kostkách není příjemná jemu ani jeho koloběžce a raději se tomuto povrchu obloukem vyhne. Nastává tedy otázka, kdo je opravdu uživatelem koloběžek v centru města? Jsou to opravdu ti kurýři, kteří ale nejezdí po kostkách dobrovolně a pro zábavu. Doručují objednané zboží lidí, kteří nechtějí slevit ze své pohodlnosti a především lenosti. Daleko více stresující je pohyb (a ano také využiji téma děti) po městě spolu s projíždějící tramvají. Hlídat pohyb dětí, chodců, vozů zásobování, stánku, umělců apod. vs. MHD. Otázka je: "Musí historickým centrem projíždět tramvaje?" Z mého pohledu je to nebezpečné a pojďme ji také omezit či rovnou zakázat! Tímto způsobem lze reagovat na jakoukoliv problematiku. Není tedy na čase postoupit do 21.století i mentálně? Nezakazovat rovnou vše, čemu nerozumíme jak někde ve středověku a raději se snažit nejdříve porozumět problematice a maximalizovat přínos? Snad v budoucnosti!

Úterý, 10. září 2024, 10:17Odpovědět

Petr Kundela

A co ti ozvali 15ti letí spratci bez respektu na sdílených kolobezkach? Tady není jak se dohodnout Bolt si měl zajistit parkování na určených místech už před rokem. Koloběžky jsou dosud pohazene všude po centru. Každá.... jezdí po chodníku. Domluva možná je, ale až lidi na kolobezkach budou respektovat pravidla.....

Středa, 11. září 2024, 08:50Odpovědět

Radní městské části Brno-střed zvažují zákaz elektrokoloběžek v pěší zóně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.