Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

VIDEO: Lidé v Brně protestují proti stavbě lanovky. Plánují přespat před radnicí

Hlasy proti výstavbě lanovky z Pisárek k univerzitnímu kampusu v Brně sílí. Asi stovka protestujících dnes za zvuku bubnů a s transparenty nad hlavami pochodovala Českou ulicí před radnici, kde plánují přenocovat. Ráno se zúčastní zastupitelstva a předají vedení města petici.

Hlasy volající proti zamýšlené stavbě velkokapacitní lanovky z brněnských Pisárek k univerzitnímu kampusu neztrácejí na síle. Asi stovka lidí se dnes sešla pod hodinami v České ulici. Protestující v průvodu vyrazili symbolicky oblečení do černé barvy Českou ulicí až před radnici na Dominikánském náměstí. Tam plánují přenocovat a ráno se zúčastnit zastupitelstva.

Postupně rozrůstající se skupina za rytmických zvuků bubnů skandovali různá hesla. „Brno hází, ejchuchu, miliardu do vzduchu,“ volali lidé v reakci na plánovanou cenu stavby. „Trolejbus nám stačí, chcem slyšet zpěv ptačí,“ zněl další slogan pochodujících. Lidé měli na obličejích masky havranů, nad hlavami drželi transparenty. 

Dopravní podnik získal pravomocné povolení pro stavbu lanovky v Brně

Brněnský dopravní podnik tento týden získal pravomocné stavební povolení pro lanovku mezi pisáreckou vozovnou a univerzitním kampusem v Bohunicích, uvedl web Zdopravy.cz. Stavba má stát podle odhadů 950 milionů korun, město ji však celou z vlastního...

Ornitologové mají obavy z možných kolizí ptáků s nosnými lany a skleněnými plochami, stejně jako z narušení životního prostředí všech živočichů v oblasti. Upozorňují, že poslední velké zimní nocoviště havranů polních a kavek obecných na jižní Moravě leží v trase plánované lanovky.

Po příchodu na Dominikánské náměstí ke shromážděným lidem promluvil předseda jihomoravské pobočky České společnosti ornitologické Jan Sychra, který patří k hlavním odpůrcům stavby. „Proč je nutné stavět lanovku, která trasu urazí za osm minut, když na stejné trase jezdí trolejbusová linka, která ji urazí za devět minut? Nesouhlasíme s přístupem současné politické reprezentace, že je možné postavit kdekoliv cokoliv, protože příroda se přece posune,“ řekl Sychra.

Brňané pozorovali přelety ptactva nad metropolí. Zimní nocoviště opeřenců ohrožuje plánovaná lanovka

Hlasy volající proti zamýšlené stavbě velkokapacitní lanovky z brněnských Pisárek k univerzitnímu kampusu neztrácejí na síle. V Bohunicích se v neděli v podvečer sešlo několik desítek lidí, aby společně s jihomoravskými ornitology pozorovali...

Brněnský dopravní podnik získal pravomocné stavební povolení letos na jaře. Stavba má stát podle odhadů 950 milionů korun, město ji však celou z vlastního rozpočtu platit nechce a bude usilovat o dotace z fondů EU. Obhájci lanovky argumentují v její prospěch obecně tím, že do kampusu a okolí přijíždí denně hodně lidí a že by lanovku mohli využívat ti, kdo budou přijíždět na akce do multifunkční haly vedle pisárecké vozovny, která je ve výstavbě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky protest, pochod, radnice, lanovka, stavba, kampus, ptactvo, zastupitelstvo, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Bulka

Kdybyste se zeptali jednotlivých protestujících na počty cestujících do kampusu, dopravní možnosti, vytíženost linek, výhledy do budoucna, kapacitu lanovky, tak se vsadím že nebudou vědět zhola nic. Je potřeba dát veřejnosti k dispozici přesná čísla a dopravní možnosti dané lokality. Je klidně možné že je lanovka nezbytná, stejně tak jako že není. Nemáme prostě potřebné informace. Ale je fakt že trolejbusy často uvíznou v zácpě a mívají třeba čtvrt hodiny zpoždění. Lanovka nebo metro by tam dopravu možná vyřešily. Brno s okolím, studenty a dojíždějícími se pomalu blíží ke stavu, kdy se už metro vyplatí, nad cca 700 000 obyvatel. (Počet obyvatel a jejich dopravu po městě nejlépe mohou sledovat mobilní operátoři. ) Já si myslím, že by se mělo do budoucna plánovat metro, třeba pro stavbu za 40-60 let.

Úterý, 10. září 2024, 19:56Odpovědět

Richard Wallo

Brněnská MHD je předrsžená, předpotopní , primitivní, špatně vedená, nepromyšlená zrůdnost. Panelka s rámusícími vagóny, do kterých starší člověk sotva vyleze. Hlavně, že tam mají čas na blbosti za stovky miliónů.

Úterý, 10. září 2024, 05:06Odpovědět

Marie Glanczová

vždyť je to pi.... prvního stupně, Brno potřebuje peníze na jiné a důležitější věci než je debilní nápad radnice a bílé paní V

Pondělí, 9. září 2024, 22:05Odpovědět

VIDEO: Lidé v Brně protestují proti stavbě lanovky. Plánují přespat před radnicí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.