Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Dopravní podnik získal pravomocné povolení pro stavbu lanovky v Brně

Brněnský dopravní podnik tento týden získal pravomocné stavební povolení pro lanovku mezi pisáreckou vozovnou a univerzitním kampusem v Bohunicích, uvedl web Zdopravy.cz. Stavba má stát podle odhadů 950 milionů korun, město ji však celou z vlastního rozpočtu platit nechce a bude usilovat o dotace z fondů EU, řekl mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. Studii, ze které by vyplývaly náklady a přínosy stavby, město ani dopravní podnik zatím nemají. Podle Poňuchálka bude analýza součástí případné žádosti o dotaci.

Na stavbě lanovky nepanuje v Brně nejen mezi politiky konsenzus. Mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková napsala, že univerzitní kampus a sousední fakultní nemocnice a jejich okolí vytváří velkou poptávku po dopravě a že do oblasti cestuje veřejnou dopravou denně okolo 40 tisíc lidí. V současnosti je oblast obsloužená veřejnou dopravou ze všech směrů, a to jak trolejbusovou, tak autobusovou a od konce roku 2022 i tramvajovou, která ostatní druhům dopravy výrazně ulehčila. Zajišťuje kapacitní a rychlé spojení nejen s centrem města. Analýza by měla ukázat, zda je zařízení s hodinovou kapacitou 2000 cestujících skutečně potřeba a jestli už současná doprava nestačí.

POLITICKÁ KORIDA: Je stavba lanovky v Brně dobrý nápad? Odpovídají zastupitelé

Stavba zamýšlené lanové dráhy z brněnských Pisárek k univerzitnímu kampusu by podle ornitologů zničila nocoviště tisíců havranů polních a kavek obecných. O vybudování lanovky usiluje brněnský dopravní podnik. Zda je z tohoto hlediska realizace...

Proti stavbě se vyslovují například ornitologové, kteří se obávají poškození unikátního obřího zimoviště ptáků, proti je i část politiků. Zelení plánují právní kroky a připravované akce proti stavbě chtějí prezentovat v pondělí na tiskové konferenci. Obhájci lanovky argumentují v její prospěch obecně tím, že do kampusu a okolí přijíždí denně hodně lidí a že by lanovku mohli využívat ti, kdo budou přijíždět na akce do multifunkční haly vedle pisárecké vozovny, která je ve výstavbě. Oponenti tohoto názoru argumentují tím, že oblast kampus i hala už jsou dnes obslouženy dostatečně tramvají, trolejbusy a autobusy.

Brňané pozorovali přelety ptactva nad metropolí. Zimní nocoviště opeřenců ohrožuje plánovaná lanovka

Hlasy volající proti zamýšlené stavbě velkokapacitní lanovky z brněnských Pisárek k univerzitnímu kampusu neztrácejí na síle. V Bohunicích se v neděli v podvečer sešlo několik desítek lidí, aby společně s jihomoravskými ornitology pozorovali...

Zatím není jasné, z jakého dotačního titulu by město stavbu financovalo. Z fondů Evropské unie dosud stavby městských lanovek financovat možné nebylo. Mluvčí ministerstva dopravy Jan Jakovljevič napsal, že ministerstvo dotační titul na stavbu lanových drah nemělo a ani ho neplánuje.

O lanovce do kampusu se začalo v Brně mluvit po roce 2010, jako téma si ji vybral v roce 2014 tehdejší primátor Roman Onderka (ČSSD). Jeho náměstek pro dopravu Robert Kotzian (tehdy ODS) namítal, že je potřeba udělat ekonomickou studii, zda se stavba vyplatí.

Brno má před sebou několik nákladných staveb tramvajových tratí, které vyjdou na mnoho miliard korun. Jde o trať do sídliště Kamechy a o stavbu komplexu tratí, které musí být hotové dřív, než vyjedou první vlaky z nového hlavního nádraží. To má být podle současných plánů hotové za 11 let.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dopravní podnik města Brna

Štítky lanovka, MHD, stavba, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

miliardu na takovou pitomost! proč? to radši ať dají na nemocné děti

Středa, 10. dubna 2024, 18:28Odpovědět

Marie Glanczová

Kde by na to vzali? Nebuďte směšní

Pondělí, 8. dubna 2024, 22:29Odpovědět

Dopravní podnik získal pravomocné povolení pro stavbu lanovky v Brně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.